Annons:

  • Möt den lokala historien – på kyrkogården

    På onsdag genomförs en guidad vandring på gamla kyrkogården i Västervik som kallas för "Kyrkogården berättar"

  • Möt den lokala historien – på kyrkogården

    Vid flera av gravarna finns informationsskyltar som beskriver personen och vad de åstadkommit för Västervik.

Möt den lokala historien – på kyrkogården

Många människor har påverkat Tjustbygdens historia. Flera av dem har senare blivit begravda och/eller i hågkomna på Västerviks gamla kyrkogård. På onsdag den här veckan kommer Västerviks museum i samarbete med Södra Tjust Pastorat att genomföra en annorlunda historievandring på kyrkogården.

 

  

Annons:

På onsdag kan den som vill möta Tjustbygdens historia genom en guidad vandring på gamla kyrkogården i Västervik. Här får deltagarna höra om både kända och okända personer som påverkat Tjustbygdens historia. Gemensamt är att de alla ligger begravda eller har en minnessten uppsatt efter sig på den gamla kyrkogården i Västervik.

- Det var Södra Tjust Pastorat som hörde av sig till oss på Västerviks Museum och ville att vi skulle forska i källmaterial om de personer som ligger begravda på gamla kyrkogården i Västervik, säger Museichef Olof Nimhed.

Västerviks museum nappade på erbjudandet och resultatet blev en guidad vandring som kallas för "Kyrkogården berättar".

- Det är väldigt spännande att få tillgång att jobba med källmaterial samtidigt som det tar lång tid. Vårt arbete visar på kyrkogårdens roll och status som ett kulturvärde och kulturminne.

Fokus ligger på vad personerna har åstadkommit och betytt för Tjustbygden.

- En person som jag kommer att nämna är Karl-Gustav Lodin som stoppade Koleran vid Målserum på mitten av 1800 – talet genom att sätta upp en bom som spärrade av så att ingen utifrån kom in i Västervik, säger Olof Nimhed.

Framför gravarna på gamla kyrkogården finns det nu skyltar som kortfattat berättar om personerna som verkat i Västervik.

Hur tänker ni säkerhetsmässigt när det gäller vandringen under Coronatider?

- Vi har ett begränsat antal som får följa med 25 stycken och det är föranmälan som gäller, säger Olof Nimhed.

Kommer ni att genomföra fler guidningar?

- Det beror på intresset. Förhoppningsvis blir det fler guidningar på gamla kyrkogården och vi tittar även på att göra samma slags vandring på nya kyrkogården, men där är vi inte än, säger Olof Nimhed.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt