Annons:

  • En gripande tidsskildring av olika människoöden

    Henrik Fock. Foto: Oskar Omne

  • En gripande tidsskildring av olika människoöden

    Misstaget i Petrograd

En gripande tidsskildring av olika människoöden

”Misstaget i Petrograd” är Henrik Focks andra bok om 1900-talet, där läsaren får följa Gustaf och Arvid Cronhielm samt andra karaktärer, från den tidigare romanen ”Gulaschbaronen”. Den nya romanen skildrar livsödena mellan åren 1923 till 1945. Det är en välskriven bok där alla trådar vävs samman och minsta detalj kan få stora konsekvenser längre fram i romanen.

Annons:

Gulaschbaronen handlade delvis om hungerupproren i Västervik, där läsaren bland annat får följa bröderna Gustaf och Arvid Cronhielm. Gustaf som blir förmögen genom att exportera svenskt kött till Tyskland under första världskriget, medan den svenska befolkningen hungrar.

Arvid är hetlevrad arbetare och kommer ofta i konflikt med arbetsgivare. Han får pengar av sin bror att emigrera till Amerika. Det blir inte alls på det viset. Av olika anledningar vänder har blicken österut och reser till Ryssland för att hjälpa till med att bygga upp det första kommunistiska landet.

Medan Arvid kämpar i den ryska staden Petrograd dit även han fru och yngsta barn följer med, börjar Gustaf plågas av ånger. Hur kunde han så skrupelfritt bli så rik på bekostnad av andra människors olycka då han köpt fastigheter väldigt billigt i Tyskland efter första världskrigets slut och säljer dem dyrt senare.

Boken skildrar på ett knivskarpt sätt arbetarklassens tro på att kommunismen skulle förbättra arbetarnas liv. En idealistisk tro som visas genom en familjs liv som går i kras i ett främmande land. Samtidigt visar boken på hur skruppelfria affärsmän gör sig enorma förmögenheter.

Andra gestalter i boken har en stark tro på det som händer i Tyskland under mellankrigstiden och blir lockade av den framväxande nazismen.

Boken visar att man gör rätt i att vara skeptisk till det man hör och läser. Arvids nästan slavliknande arbete i Ryssland får honom att inse att bilden av kommunismen inte leder till den lycka som han trott. Medan brodern Gustaf inser att hans kamp för att bli rik inte ledde honom dit han ville.

”Misstaget i Petrograd” är en fantastisk läsning sett ur människors synvinkel.

Mot slutet av boken får läsaren också veta varför författaren valt att sätta just den titeln på boken. Det är något helt annat än vad man trott. Betyget på boken blir högt fem av fem.

Henriks Focks bok är utgiven på Hoi Förlag och finns att köpa på Erik Hultgrens bokhandel I Västervik. Boken utkom den 21 augusti.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt