Minnesstenen för Fredens bevarande, som hedrar och ska ge stillhet och ro för eftertanke, är placerad på Kulbacken med Västerviks stad som bakgrund. En bänk är placerad framför minnesstenen.
- Minnesstenen är till för stillhet, ro och eftertanke. Vi är många som arbetat för Fredens tjänst. Inte i samma länder eller samma årtionde, men vi har ändå gemensamma minnen, minnen som är likartade och här kan var och en av oss finna ro för att minnas, sa Göran Nilsson ordförande i Fredsbaskrarna Kalmar-Västervik.
År 1988 fick FN:s fredsbevarande styrkor Nobels Fredspris för sina insatser att bevara freden i krogszoner och sitt stöd i världen vid katastrofer. Alla som tidigare än det året kunde få rekvirera en medalj med inskriptionen Nobels Fredspris. Minnesstenen i Västervik har kommit till efter förslag från Lennart Kallin i Västervik som själv deltog i FN - tjänst.
Han var först in i Libanon 1981
Hans Ellervik och Göran Nilsson, båda från Västervik var med när FN skickade fredsbevarande styrkor till Libanon 1981. Hans Ellervik var major och Göran Nilsson soldat.
- Jag gick in i Libanon med 250 man. Vi kom från Sinai - öknen och in i Libanon. Vi var först in i landet av de FN-soldater som skulle bevara freden och det brann fortfarande på platser runt om, säger Hans Ellervik.
Någon dag senare fick Hans göra ett svårt uppdrag.
- Jag fick plocka upp kvarlevorna av en av mina soldater som gått på en mina, det var inte roligt.
Göran Nilsson, berättar att han störtade med en helikopter i Libanon.
- Det var ett sabotage, någon hade hällt sand i tanken och helikoptern som jag var md i förlorade höjd från 400 meter och störtade. Som tur var det en erfaren pilot som lyckades med att nödlanda så att ingen av oss som fanns i helikoptern omkom. Men sedan dess har jag haft ont i ryggen.
Hur kom det sig att du valde att göra FN-tjänst?
- Jag hade bestämt mig redan innan jag gjorde lumpen att jag ville göra FN-tjänst.