Det är företaget Global Food Parks, som i dag ägs av entreprenörerna Michael Augustsson, Patrik Granström och Mats Kristensson, som kommer arrendera ett område på över 200 hektar av Svenska kyrkan.
– Den markyta vi har behov av för de första stegen ligger på närmare hundra hektar, men här har vi även mark för framtida expansion, säger Michael Augustsson
På en yta motsvarande 2x1 kilometer planeras för en solcellspark på 30-50 hektar, växthus för tomatodling på 8+8 hektar och en inomhusbaserad laxodling med en årsproduktion fullt utbyggd på omkring 10 000 ton. Man tittar också på det kommande proteinskiftet, vilket innebär att insekter i högre grad ska börja användas som djurfoder.
Kretsloppstänket är centralt; utsläppet som kommer från fiskodlingen ska användas som gödning till tomaterna, och energiförsörjningen kommer från solen.
– Vår utgångspunkt har varit att skapa möjligheter för en hållbar produktion av livsmedel som idag till stora delar importeras till Sverige. Genom att återanvända restflöden i de olika produktionsleden tillsammans med förnyelsebar energi bidrar vi till en minskad klimatpåverkan, säger han
"Unikt i sitt slag"
Michael Augustsson beskriver projektet som helt unikt i sitt slag, även om det är konventionell livsmedelsproduktion vi pratar om.
– Vi har jobbat med projektet i närmare sju år och det känns skönt att nu kunna realisera det. Det har varit fokus på att öka Sveriges självförsörjningsgrad, vilket är högaktuellt i dag, och det har varit fokus på att skapa arbetstillfällen, vilket den här regionen behöver väldigt mycket, säger Michael Augustsson.
– Projektet är något som vi ska lämna över till kommande generationer som ett hållbart exempel på hur vi minskar vår klimatpåverkan. Det är ett samhällsprojekt vi talar om med ett antal ingående komponenter.
2-3 miljarder
Enligt Michael Augustsson landar den totala investeringen på 2-3 miljarder kronor, pengar som redan ska ha säkrats hos externa finansiärer – både nationella och internationella. Mer precis än så vill han inte vara när det kommer på tal.
– Just den här branschen har blivit högintressant, även från Stureplan, med tanke på det som händer runt omkring oss. Tidigare var det mycket it-företag och app-utveckling, men i dag har man ett helt annat intresse för den här typen av anläggningar.
Michael Augustsson beskriver också vad projektet kommer innebära för arbetsmarknaden i regionen.
– Det här är en väldigt arbetsintensiv anläggning där det går åt otroligt många människor, och efter den femårsperiod som det här projektet kommer att ta för att komma i första fas där vi har full produktion, kommer vi ha ungefär 300-500 arbetstillfällen på plats. I de samarbeten och samtal vi har haft med Arbetsförmedlingen ser vi att denna arbetskraft redan finns i kommunen.
– Här kommer både finnas karriärvägar, men också arbete för exempelvis nysvenskar och personer som har varit borta från arbetsmarknaden en längre tid.
"Förutsättningarna är fantastiska"
Den geografiska plats där anläggningen ska uppföras ligger nordost om Ankarsrum, mellan den gamla vägen in till Ankarsrum och Tjursbosjön.
– Stället vi har hittat ligger nära vatten, vilket vi behöver mycket av till den här anläggningen. Det finns färdiga vattendomar, vi har vattendrag som har ett antal kraftstationer i närheten. Vi har även närhet till reningsverk – allt avfall som produceras i produktionen tar vi hand om själva, men vi har ju också 500 anställda och då behövs det vatten och avlopp. När vi ska bygga en av Sveriges största solcellsparker måste vi också ha elanslutning, och det finns inom ett par kilometer.
– Förutsättningarna här utanför Ankarsrum är fantastiska, men en av de viktigaste förutsättningarna är klimatförhållandena. Vi pratar ofta om antalet soltimmar och då brukar vi hamna på norra Öland många gånger, men det är inte så stor skillnad här, och det är ju fantastiskt bra när vi ska odla tomater. Härifrån når vi också 75 procent av Sveriges konsumenter inom fyra timmar, på så sätt kan vi skapa något som är närodlat och samtidigt sätta Västervik i centrum.
Hur kom ni i kontakt med just Västerviks kommun?
– Även om jag nu bor i Malmö, så kommer jag från den här regionen. Vi har fokuserat mycket på den här regionen, och mycket har varit tack vare att vi har ett samarbete med Atrinova som verkar här. Vi har tittat på ett antal ställen, och när vi kom till Västervik tog det inte särskilt lång tid innan vi lokaliserade platsen vid Ankarsrum.
"Lågriskprojekt för kommunen"
Enligt kommunalrådet Dan Nilsson ser man från kommunens sida detta som ett ”lågriskprojekt” där kommunen inte går in med några pengar. Kommunens insats blir i stället att ta hand om exempelvis viss infrastruktur samt att hantera de gängse processer som nu måsta ha sin gång. En ny detaljplan är en stor del i detta.
– Arbetet fortsätter nu med olika utredningar som behövs för tillstånd och planer för att förverkliga det som har potential att bli kommunens största privata arbetsplats, säger näringslivschef Ulf Kullin.
Om allt går som planerat kan man förhoppningsvis sätta spaden i marken om ungefär ett år. Fem år senare hoppas man att anläggningens första steg är fullt utbyggd.
– Under tiden kommer dock olika produktioner att komma i gång, både energiproduktion, tomatodling och fiskproduktion i olika etapper. Så arbetstillfällen kommer skapas succesivt, säger Michael Augustsson.