Västerviks Museums restaurangbyggnad hade stått tom för länge och det skulle det bli ändring på. Kultur är något museet håller varmt och hjärtat och att restaurangen skulle ha en känsla som speglade sen svenska kulturen var viktigt. Därför var det av intresse att hitta någon som kunde förvalta konceptet väl.
Mikael And har varit aktiv inom restaurangbranschen sedan femtonårs ålder och fram till nu verkat på restauranger som Gränsö, Guldkant och nu senast på Stadshotellet.
- Jag har länge varit konsult åt andra så när förfrågan kom från museet att starta upp något själv kändes det väldigt roligt, säger Mikael And.
Med fokus på det lokala
- Det var givet att det vi öppnade skulle ha med kultur att göra och då också en svenska matkulturen. Maten är gamla mattraditioner men med moderna inslag och närproducerade råvaror. Jag är väldigt intresserad av dryck och främst vin, vi håller på att utöka med vinkällare. Vi har duktiga bartenders som arbetar bakom baren.
Rätter som finns på menyn är bland andra gravad gös från Gamlebyviken, sikrom från Västervik, kycklinglevermousse, hjorttatar och inkokt rabarber.
- Att servera hamburgare och pizza i den här typen av 1700-tals byggnad går liksom inte. Det kändes naturligt med gammal svensk kultur och det krävs nog här.
Kultur på många sätt
Inte nog med den klassiska matkulturen ska de också bjuda in band och artister att spela på restaurangen. Kultur är mer än bara mat, ett helt sätt att leva på.
- Vi kommer ha olika event och härnäst en schlagerkväll, det skulle jag ändå säga är kultur. Fler temakvällar kommer när artister och band kommer hit. Särskilt då är att vi kommer ha specialmenyer bara för de unika kvällarna.
Respons
Matkultur har öppet nästan varje dag och då hela dagarna. Med både café, lunchservering och Á la carte ryms det många människor under en dag.
- Responsen har varit fantastisk och det har varit mycket folk hela tiden. Det känns väldigt kul och vi siktar redan framåt, säger Mikael. Han pekar ut över terassen och fortsätter: till vintern ska vi göra om här och glasa in runt om så det blir vinterbonat. Vi ska också riva och flytta baren.
Känt i stan just nu är att många restauranger har problem med att hitta personal och särskilt personal med rätt kompetens. En anledning kan var att många skolade om sig under pandemin.
- I baren och på golvet har jag väldigt rutinerad personal, det är i köket jag får stötta upp. Jag hoppas så klart på att hitta fler men det är ett bra gäng som jobbar här nu. Det är ungefär 15 personer som jobbar på restaurangen.