Annons:

Åbro står fortfarande still efter attacken:

Åbro Bryggeri står fortfarande stilla och kan inte producera eller leverera någonting efter attacken i fredags. Foto: Simon Henriksson/Pressbild

Åbro står fortfarande still efter attacken: "Har ingen prognos"

Åbro Bryggeri drabbades av ett omfattande dataintrång på långfredagen. Fortfarande står produktionen helt still.
– Vi har ingen prognos, säger vd Henrik Dunge. 

Annons:

Det var i fredags som Åbro Bryggeri utsattes för ett ransomware-angrepp som slog ut hela företagets verksamhet. Konsekvenserna har blivit att produktionen står helt stilla och har gjort i flera dagar. Dessutom kan restaurangen Brygghuset inte öppna. 

Åbro arbetar nu med både interna och externa resurser för att kunna komma igång och återstarta produktionen. 

– Vi ser en liten ljusning jämfört med i går, men vi är inte igång ännu. Vi jobbar på med att tvätta och rensa ut datorerna, säger Åbros vd Henrik Dunge till Dagens Vimmerby. 

Har ni någon prognos på när ni kan vara igång igen?

– Nej, det har vi inte. Det går inte att få sådana prognoser. Vi jobbar tills vi kan komma igång igen med produktionen. Vi måste städa allt och se så det inte ligger virus någon annanstans. Det är mycket it-arbete för oss nu.

Inte fått några krav

Det stora bryggeriet upptäckte att man var utsatt för ett så kallat ransomware-angrepp för snart en vecka sedan. Företagets system fungerade inte och hade blockerats. 

Men Henrik Dunge känner inte till att företaget mottagit några ekonomiska krav från den eller de som ligger bakom attacken. Dataintrånget är både polisanmält och anmält till Integritetsskyddsmyndigheten.

– Ett ransomware-angrepp innebär att man försöker pressa ut pengar, men vi har inte mottagit något sådant och tänker inte gå med på det heller. Vi har ju polisanmält det. 

Har du någon uppfattning vilka värden ni förlorar varje timme ni står stilla?

– Nej, det har vi inte. 

Men det är mycket pengar, antar jag.

– Det är pengar. Hur mycket får vi se sedan. 

Force majeure

Åbro Bryggeri har åberopat force majeure gentemot sina kunder på grund av händelsen. Bryggeriets personal är på plats, men kan inte arbeta i nuläget. 

– Vi avvaktar och personalen är på plats för att vi ska kunna dra igång igen när det går. Just nu är det väldigt oklart.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt