Annons:

  • Tilde från Västervik tog hem fint pris på SM i Ung företagsamhet

    Tilde Skogholt från Västervik tog hem priset för Årets unga ledare på SM i Ung företagsamhet. Foto: Privat

  • Tilde från Västervik tog hem fint pris på SM i Ung företagsamhet

    Tändstickan UF bestående av Edvin Brännström, Nora Holmberg, Tilde Skogholt, Sara Lindahl och Elin Karlsson. Företaget var nominerade även i kategorin Årets vara. Foto: Privat

Tilde från Västervik tog hem fint pris på SM i Ung företagsamhet

Två UF-företag från Västerviks gymnasium deltog under onsdagen vid SM i Ung företagsamhet på Stockholmsmässan i Älvsjö. Tilde Skogholt från Västervik som under året drivit företaget Tändstickan UF tillsammans med fyra klasskamrater kammade hem det ärofyllda priset ”Årets unga ledare”. 
– Vi i företaget har kammat hem vinsten tillsammans. Jag hade inte kunnat vara ledare utan ett team, säger Tilde om vinsten.

Annons:

I helgen anordnades SM i Ung företagsamhet i Stockholm. Av de cirka 37 000 gymnasieelever runt om i landet som under läsåret drivit företag som en kurs i skolan har cirka 800 UF-företagare med cirka 230 företag kvalificerat sig till finalen genom att tävla på regionala mässor och tävlingar. 

Västerviksföretagen tävlade om Årets vara och Årets ekologiskt hållbara UF-företag

Västervik representerades av de både företagen Tändstickan UF och Must Be UF som var nominerade i kategorin Årets vara, respektive Årets ekologiskt hållbara UF-företag. Inget av företagen kammade hem priset, men Tilde Skogholt, vd för Tändstickan UF höll hela vägen och vann priset för Årets unga ledare. 

När vår tidning når Tilde är hon fortfarande tagen efter onsdagens gala och prisutdelning. Att hon skulle vinna pris var inte något hon räknat med. Dessutom var det inte länge sedan hon först fick veta att hon nominerats i kategorin. 

– Jag hade faktiskt inte någon aning om att jag tävlade i den kategorin förrän den 8 maj. Då visste jag redan att vi skulle åka till SM, men fick veta att jag även nominerats som årets unga ledare från länet. 

Hur kändes det att faktiskt också ta hem priset? 

– Det var en otrolig känsla och jag blir jätteglad när jag tänker på det. Jag känner mig väldigt glad!

Tändsticksaskar som är konstverk

Tändstickans UF´s affärsidé har gått ut på att tillverka tändsticksaskar som förutom att vara just en tändsticksask också är ett konstverk och kan fungera som en inredningsdetalj. Idén gick hem, och i samarbete med lokala konstnären Liz Pettersson har företaget, som förutom Tilde består av Nora Holmberg, Elin Karlsson, Sara Lindahl och Edvin Brännström, tagit fram ett gäng tändsticksaskar med Liz illustrationer på. 

– I början av året när vi precis börjat utforma idén så funderade vi på om vi verkligen skulle kunna sälja 300 askar. Sedan peppade Liz oss och sa: ”Beställ 1000 askar, det klarar ni!” Under vägen och processens gång har vi kunnat sätta nya, högre mål. Nu har vi sålt fler än de 1000 askarna, och har haft en omsättning på 50 000 kronor!

Vad i ditt ledarskap är det som gjorde att du fick utmärkelsen tror du? 

– Framför allt tänker jag att det är vi i företaget som kammat hem vinsten tillsammans. Jag hade inte kunnat vara ledare utan ett team, men jag har väl utvecklat en förmåga under året och försöker se till allas styrkor, medveten om att vi alla är olika. Vi fungerar alla på olika sätt och har olika styrkor. Det handlar mycket om hur man kommunicerar. Jag är på mitt sätt men någon annan i företaget är på ett annat sätt, då får ju jag anpassa mitt ledarskap efter det. 

– Värt att nämna är också att vi har en väldigt duktig och engagerad och glad och peppande lärare som velat se oss lyckas, Martin Joelsson. Han har varit med oss hela vägen. Alla kan ha idéer, men med en bra lärare så blir det verklighet. Det är också ledarskap. 

Är det här saker du funderat över tidigare, eller insikter du fått under året? 

– Jag har inte tänkt så mycket på det viset innan. Nu har vi förutom företagandet läst en kurs i ledarskap och organisation och där har jag lärt mig mycket också. Både i min roll som vd och i kursen har jag förstått hur viktigt ledarskap är, dels i vänskapsrelationer och på jobbet så klart, och i kompisarkretsar. Det handlar inte om hierarkier utan om förmågan att skapa de bästa förutsättningarna för att kunna dra tillsammans. 

Det låter som att du kan tänka dig att arbeta med ledarskap även i framtiden. Är det så? 

– Det hade varit väldigt häftigt att få vara med och coacha eller leda stora eller små grejer inom något som jag brinner för. Idrott till exempel, det hade varit häftigt!

Kommer ni fortsätta med företagandet? 

– Vi måste avveckla UF-företaget nu men vi har diskuterat under våren och vill gärna driva vidare det som ett HB och se hur det går. Mest för att det är så roligt och att vi vill se vår potential. Nu under tävlingen har vi fått mycket inspiration och har många andra idéer i huvudet som lockar också…

I priset ingår att få åka på en weekend med UF Alumn, ett nätverk för de som tidigare haft UF-företag. Något som Tilde ser mycket fram emot. 

– Där får man träffa och nätverka med duktiga företagare, ledare och uppfinnare. Det ska bli väldigt kul!

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt