Annons:

Paret sa upp sig för att driva skönhetsklinik – snart inviger de lokalen

Elin och Johan Pentakota är paret som sade upp sig från sina jobb i sjukvården för att kunna satsa helhjärtat på en satsning de brinner för: en skönhetsklinik mitt i centrala Västervik.

Paret sa upp sig för att driva skönhetsklinik – snart inviger de lokalen

På Stora Torget 2, i Västervik-tidningens gamla lokaler, råder febril aktivitet för att göra klart de sista detaljerna före lördag. Då öppnar nämligen Elin och Johan sin nya klinik som ska fokusera på botox, fillers, och plastikkirurgi.

Annons:

Elin och Johan Pentakota är sjuksköterska respektive läkare. Efter många år inom sjukvården är de snart egenföretagare på heltid. Båda har lämnat sina fasta anställningar. Elin går från alkoholmottagningen inom primärvården, och Johan kommer närmast från rollen som överläkare på Öron- näs och hals-mottagnigen i Västervik.

Hur känns det att hoppa av fasta, trygga anställningar för att starta eget företag?

– Om man blickar tillbaka på allt vi gjort så känns det som att pusselbitarna fallit på plats, säger Johan om parets nystartade verksamhet.

– Det känns så roligt! Först var tanken att jag bara skulle jobba med injeceringar på deltid, men vi kan inte göra något halvhjärtat, haha! Säger Elin.

Verksamheten på Klinik Johlin består i estetiska behandlingar: Elin utför botox- och fillersbehandlingar, och Johan utför kirurgi som exempelvis borttagning av leverfläckar och födelsemärken, eller ögonlocksplastik som tar bort överflödig hud runt ögonen. Det är något han är van vid från jobbet på sjukhuset – och en arbetsuppgift som är lika delar stimulerande och givande.

 Det är så tillfredställande att få hjälpa någon med mitt hantverk, säger Johan.

Finns ett stigma – men branschen har förändrats

Elin å sin sida vill hjälpa människor ”få tillbaka en bit av sig själv”, som hon uttrycker det.

Hon berättar om sin mamma och mormor som är stora förebilder. Elins mormor var en banktjänstekvinna som vågade ta plats och som alltid var mån om sitt yttre. Elins mamma överraskade genom att som 60-åring göra fillers i läpparna, och det var då Elin bestämde sig för att satsa helhjärtat på skönhetsbehandlingar. 

– Hon gjorde det för sig själv. Det ringade in vad vi vill skapa här: ett resultat som tog tillbaka en del av den hon en gång var, naturligt och hållbart. När man blir äldre blir läpparna tunnare, och det är en naturlig del av åldringsprocessen, precis som det är att få grått hår. Men fortfarande finns det ett stort stigma kringskönhetsbehandlingar säger Elin.

Hon berättar dock att branschen blivit betydligt mer uppstyrd än tidigare. Produkterna har förändrats, och sedan några år tillbaka är det endast sjuksköterskor, läkare och tandläkare med legitimation som får göra botoxinjektioner. Både Elin och Johan tror, och hoppas, att stigmat kring att göra skönhetsbehandlingar ska minska. Samtidigt förklarar de att de vänder sig till en mogen publik, och att behandlingarna föregås av betänketid.

Höga krav för kirurgi i sjukvården

Steget från sjukvård till skönhetsbehandlingar kan tyckas långt, men Elin och Johan förklarar att så inte är fallet.

– Vården har väldigt höga krav på när en leverfläck eller ett hängande ögonlock anses behöva kirurgi. Men även skönhetsbehandlingar handlar om hälsa i viss mån – det kan orsaka lidande att ha en missprydande förändring i ansiktet, och vi vill kunna erbjuda hjälp med det, förklarar Johan.

Och helt bortkopplade från sjukvården är de ju inte: för om hudförändringen inte redan bedömts av en hudläkare skickas det bortskurna materialet på laboratorieanalys. Dessutom har de inlett ett partnerskap med Cancerfonden, dit en del av intäkterna går.

Hur har reaktionerna varit när ni berättat om er satsning?

– Bara positiva! Många är glada att vi ska öppna, och säger att det saknats här i Västervik, säger Elin.

Paret tror på sitt koncept, och hoppas kunna starta en slags skönhetsturism: Att kunder som gör en behandling hos kliniken stannar i Västervik några dagar. Paret kan nämligen hålla nere priserna.

– Det måste finnas en ansvarig läkare och många kliniker hyr sina läkare, men vi har ju Johan här, berättar Elin.

– Högre priser exkluderar också många, pensionärer till exempel, och vi vill vara tillgängliga, säger Johan, och tillägger:

– Vi jagar inte höga löner. Nu gör vi det vi är duktiga på och tycker om, en större del av vardagen. Vi ser oss redan som vinnare.

Vi är här för att stanna”

Elin visar runt i lokalen, som är både ljus och färgglad.

– Vi ville skapa en miljö som både är fräsch och hemtrevlig, säger Elin nöjt.

Inför öppningen på lördag återstår en del detaljer, som tavlor och hyllor. Men de första bokningarna från patienter har redan börjat trilla in. Nu är fyra av rummen i lokalen förberedda för att vara behandlingsrum. Två av dem kommer börja användas direkt.

Men hur ska ni fylla de andra två rummen… Ni är ju bara två personer?

– Ja, det återstår att se, haha! Men tanken är att växa, så småningom. Jag är uppväxt utanför Västervik och Johan har bott här 10 år. Vi är här för att stanna, säger Elin.

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt