Annons:

Genomförde egen undersökning hos näringslivet – kommunen får kritik

Fredrik Erfelt

Genomförde egen undersökning hos näringslivet – kommunen får kritik

Det ges både ris och ros i den fördjupade företagsklimatundersökningen som Västervik Framåt fick i uppdrag att göra. Anledningen till att den gjordes var det låga betyg som kommunen fick i Svensk Näringslivs undersökning och företagsklimatet i landets kommuner, där Västerviks kommun sjönk som en sten.

Annons:

Undersökningen har gjorts av Fredrik Erfelt, från företaget Argument AB. Han har fått svar från 367 företag och varit i kontakt med 539 företag i Västerviks kommun. Svarsfrekvensen är fyra gånger så stor som den Svensk Näringsliv presenterar.

- I den här undersökningen tar vi även med alla branscher. Gränsen för vad företagen omsätter är satt till lägst 250 000 kronor. Vi har däremot tagit med nystartade företag i undersökningen, säger Fredrik Erfelt.

Företagen har svarat genom att betygsätta olika frågor från 1-5. Snittbetyget blev 2,99.

- Det är något bättre betyg än vad kommunen fick i Svensk Näringslivs undersökning.

Riktar kritik inom fem områden

Det är främst fem frågor som företagarna anser kan bli mycket bättre.

- Det är kommunikationerna. Man vill ha bättre väg till Linköping och man anser att järnvägen är under all kritik, säger Fredrik Erfelt.

Andra frågor som får dåligt betyg är politiker, tjänstemännens bemötande, kompetensförsörjning till företag som behöver högt utbildad personal samt de kommunala bolagens konkurrens med näringslivet.

– Det är främst Bostadsbolaget som nämns men även Västervik Resort AB vilka anses tränga undan privat verksamhet.

De bolagen har tagits fram politiskt för att visa på en snedvriden konkurrens, har ni fördjupat er i den analysen varför det just är de bolagen som företagarna pekar ut?

- Företagare är människor som lyssnar på den debatt förs i medier. De påverkas givetvis av det när de svarar. De hör hur snacket går och man kan konstatera att flera av de företag som svarar negativt på den här frågan på något sätt är utsatta för någon konkurrens av kommunala bolag, säger Fredrik Erfelt.

Uppskattar samverkan

Det finns även positiva signaler som företagen ger i undersökningen.

- Man anser att samverkan inom det lokala näringslivet är bra. Man ställer upp för varandra, säger Fredrik Erfelt.

Västervik Framåt nämns ofta i positiva ordalag. 

- Det visar att de är en viktig aktör och att det i stort sett bara är positiva omdömen som nämns. 59 procent av alla företag säger att de varit i kontakt med Västervik Framåt för att få stöd. Övervägande delen är då kvinnliga företagare.

En annan punkt som företagen ger stort plus för är hur kommunen sköter besöksnäringen.

- Där pekar man framförallt på Västervik Resort AB som man anser gör ett bra jobb, samtidigt som man suckar och undrar varför det är ett kommunalt bolag. Även Västervik Framåt får mycket beröm för sitt arbete med besöksnäringen.

Framtiden

Företagen fick också svara på frågan om hur de ser på näringslivsklimatet i framtiden.

- Då blir betygen betydligt bättre och det tyder på att det finns en optimism. Något annat man upplever positivt är resultatet av Svensk Näringslivs undersökning. Det har fått kommunen att göra åtgärder för att bli bättre. Många ser att kommunen är ärliga när de säger sig vilja få ett bättre företagsklimat, säger Fredrik Erfelt.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt