Annons:

Pippi firar 75 år – sätter särskilt fokus på flickor på flykt

Olle Nyman är vd för Astrid Lindgren AB. Foto: Jakob Karlsson

Pippi firar 75 år – sätter särskilt fokus på flickor på flykt

Astrid Lindgren AB inleder ett samarbete med Rädda Barnen med tanke på Pippis 75-årsjubileum nästa år. Satsningen inriktar sig på flickor på flykt.
– Jag kan inte komma på något bättre sätt att fira Pippi än att låta henne stödja världens mest utsatta barn idag – flickor på flykt, säger bolagets vd Olle Nyman.

Annons:

 

1945 kom den första boken om Pippi Långstrump. Nästa år har 75 år passerats sedan dess och det kommer förstås firas ordentligt. Astrid Lindgren AB inleder nu ett samarbete med Rädda Barnen som stötta organisationens arbete för flickor på flykt. 

"Boken ”Pippi Långstrump” publicerades hösten 1945, en tid då miljontals människor tvingats på flykt – många av dem barn. Ur en värld förödd av krig, skriver Astrid Lindgren fram en helt ny typ av flicka. En stark, snäll, nyfiken, anti-auktoritär och lekfull flicka som får extraordinära saker att hända. Idag, 75 år senare, är det fler människor på flykt än någonsin, 68,5 miljoner enligt FN:s flyktingorgan UNHCR, och hälften av dessa är barn. Flickor är särskilt utsatta. Många av dem är också ensamma, eller separerade från sina föräldrar", skriver Astrid Lindgren AB i ett pressmeddelande. 

Fick enormt genomslag

Förra veckan vållade högerextrema Alternativ för Sverige stor debatt när partiledaren Gustav Kasselstrand använde Astrid Lindgren och hennes verk i sin argumentation. Olle Nyman replikerade och fick ett enormt genomslag för sitt öppna brev. 

Även i dag markerar Nyman tydligt om Astrid Lindgrens värderingar: 

– Min mormor Astrid Lindgrens kamp för barns rättigheter var livslång. Det går att se i alla hennes historier men också i hennes arbete som opinionsbildare. Hon var en ambassadör för barn, oavsett deras bakgrund eller livssituation. För oss på Astrid Lindgren AB är det viktigt att fortsätta hennes arbete. Vi är väldigt glada och stolta över möjligheten att samarbeta med Rädda Barnen, säger Olle Nyman, vd Astrid Lindgren AB. 

Lena Ingelstam på Rädda Barnen säger såhär: 

– Astrid Lindgren var en verklig barnrättshjälte. Det här partnerskapet gör det möjligt för oss att investera i program för barn på flykt med ett speciellt fokus på flickor, som utsätts för större risker under varje skede av sin flykt. Vi är tacksamma för stödet från Astrid Lindgren Aktiebolag, det kommer att hjälpa oss i vårt arbete för dessa flickor.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt