Annons:

Företag får en halv miljon kronor i bidrag

John Nyberg är glad och tacksam för att man tror på produkten som Pure Bio Synergy Sweden tagit fram.

Företag får en halv miljon kronor i bidrag

Västerviksföretaget Pure Bio Synergy Sweden har gjort enorma framsteg med sin produkt. Nu får de bidrag från Region Kalmar på en halv miljon kronor till produktutveckling.

Annons:

För den som inte är kemist eller fysiker kan Pure Bio Synergys produkt verka komplicerad. Det handlar om ozon, syremolekyler och andra knepiga komponenter. När John Nyberg som äger företaget förklarar får han vara väldigt pedagogisk.

Han har själv ingen bakgrund inom varken fysik eller kemi men har istället en kompanjon som kan ämnet.

– Hela historien började för 9 år sedan då jag kom i kontakt med en tysk och en thailändare som båda ville jobba med vatten. Då föddes idén om att skapa en produkt som renar vatten och som också klarar fuktiga utomhusmiljöer, säger John Nyberg.

 Bakterier och virus bryts ner

Produkten som de utvecklat är en egenutformad ozongenerator. Denna kan kompletteras med annan apparatur som renar vatten eller användas oberoende något annat. Ozon som känt från atmosfären är också ett reningsämne och genom att bubbla in det i vattnet så sker omfattande rening från olika typer av föroreningar. Bland annat bryts bakterier, virus och läkemedelsrester ner. För att vattnet ska gå att dricka ska vattnet också filtreras efter ozonbehandling. Vilken rening som krävs beror på råvattenkällan.

– Många företag håller på med det vi gör men det unika med oss är att vi kan göra detta i svåra, fuktiga miljöer, utomhus och soldrivet. Det vill säga oberoende hur miljön ser ut runt oss, säger John Nyberg.

 Söker patent i världen

Ofta krävs större industrier för att framställa dricksvatten genom ozonmetoden men Pure Bio Synergy har alltså hittat ett sätt där framställningen kan ske utomhus med väldigt fuktigt klimat.

– Det gör att vi kan vara i U-länder där vattnet är dåligt och där det finns ett sådant överhängande behov.

I Sverige har de patent på produkten och är i full färd med att söka i fler länder.

– Nu söker vi patent i Europa, USA och Kina, säger John Nygren. 

De femhundra tusen kronorna som Region Kalmar har beviljat är välkomna.

– Man kan säga att det är 50 procent subventionerat. Vi har redan köpt utvecklingstjänster för snart en miljon och gör fortfarande. Nu får vi pengar tillbaka på det.

 Bidraget - en skjuts för företaget

Att söka patent är ingen billig historia berättar John Nyberg.

– Det är en stor investering initialt och där vi står nu lägger vi upp till cirka 50 000 kronor per land eller region som vi söker i så en del av vad vi nu får tillbaka ska gå till detta, säger han.

Bidraget ger en skjuts framåt för verksamheten. Han är otroligt glad över att man tror på produkten och han är tacksam.

Han vill särskilt lyfta fram Västervik Framåt och Almi Företagspartner.

– Dessa har verkligen hjälpt oss jättemycket med bland annat subventionering av kostnader, rådgivning, kontakter, innovationslån och förstudiemedel, säger John Nyberg.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt