Annons:

Lättnad för länets lantbruk – foderpriserna går ner

Therese Rödin Gergson lantbruksekonom vid LRF-Konsult i Vimmerby.

Lättnad för länets lantbruk – foderpriserna går ner

Många lantbruk har haft det tufft efter förra årets torka. Då var det akut brist på foder och det foder som fanns ökade i pris väldigt mycket. I år har grässkörden varit god vilket gjort att under hösten minskar priset på foder, vilket gör att lantbruken ser ljusare på framtiden.

Annons:

Effekterna från 2018 års torka har hängt med lantbruken i länet ända fram till hösten 2019, då man ser att grässkörden har blivit god.

- Lantbrukarna upplever att de har bättre lönsamhet nu än vad de har haft det senaste året tack vare en god skörd 2019. Den goda skörden har gjort att de har kunnat fylla på med grovfoder i ladorna och att priset på kraftfoder har sjunkit jämfört med förra året säger Therese Rödin Georgson, lantbruksekonom vid LRF-konsult i Vimmerby.

Förra veckan släpptes Lantbruksbarometern, där 500 lantbrukare har tillfrågats om hur de ser på framtiden. Där framkom att mjölkbönder var de som ser mindre ljus på framtiden medan grisbönder har en mer positiv syn.

- Mjölkproducenterna känner att färre konsumenter har förtroende för dem som producenter jämfört med 2018. En anledning till det kan vara senaste tidens klimatdebatt och diskussioner om alternativa mejeriprodukter, säger Therese.

Grisböndernas mer positiva synsätt kan bero på andra orsaker som idag ses i vår omvärld.

- Grisproducenterna upplever att fler konsumenter har förtroende för dem som producenter, en bidragande faktor till det kan vara spridningen av afrikansk svinpest, säger Therese Rödin Georgson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt