Sommelier Mikael And och hotelldirektör Stina Porsgaard.
Tillsammans med Mikael And, sommelier och Food & Beverage manager, har Stina Porsgaard arbetat långsiktigt med att arbeta målmedvetet med att skapa en bra meny som tillsammans med ett gott vin ger en smakupplevelse för Stadshotellets restaurangs gäster.
- Det har tagit några år. När jag tog över såldes mest husets vin, nu är matgästerna mer medvetna om vad de vill äta och dricka. Vi har uppenbarligen gjort rätt då vi har många gäster som besöker oss, säger Stina.
Mikael And började arbeta på Stadshotellet i januari 2019.
- Då hade Stadshotellet tilldelats den näst högsta utmärkelsen, tre klasar, av Munskänkarna. Jag ville fortsätta satsningen och fortsatte utbilda personalen om rätt vin och rätt glas till olika maträtter, säger Mikael And.
Det finns alltid utbildad personal på plats i restaurangen och det finns ett stort utbud av vin i restaurangen.
Strategisk satsning
Stadshotellet ha de senaste åren arbetat strategiskt med att utveckla sitt arbete med drycker, framförallt öl och vin. Sortimentet innehåller idag ett vitt spektra av viner från världens alla hörn i olika prisklasser och i linje med restaurangens svanenmärkning, finns där ett stort utbud av ekologiska viner.
- Det är en strategisk satsning som vi har gjort, dels eftersom vi ser att det förhöjer våra gästers upplevelse hos oss och attraherar dem att välja oss framför andra, säger Stina Porsgaard.
Stina Porsgaard är väldigt glad över utmärkelsen.
- Det är ett bevis på att vi har kommit dit vi har siktat och att vi nu är ett riktigt vinhotell och vinkrog.
Välförtjänt pris
Munskänkarna besöker restaurangen på Stadshotellet en gång per månad. Då provsmakar de fem olika viner och dricker ett vin till en måltid.
- Maten och vinet ska ha en balans och passa ihop, säger Mikael And.
Stefan Malm är ordförande för Munskänkarna i Västervik. Hen berättar varför de nu ger Stadshotellet den allra högsta utmärkelsen, fyra klasar.
- Utmärkelsen är ett bevis på att Stadshotellets arbete med och runt vinet håller en väldigt hög klass. Det är mycket välförtjänt, säger han.
På onsdag, den 22 januari är det vinets dag. Det passar bra att lämna över diplom och utmärkelsen till Stadshotellet.
- För att fira det kommer vi att bjuda på ett glas mousserande alkoholfritt vin till våra gäster, säger Mikael And.
Under fredag och lördag kommer ett antal Västerviksbor att få njuta av röda viner från Italien. Då kommer Giacomo Borghetti, från den familjeägda vingården Corte Cornaledo till Stadshotellet för att leda en vinprovning med vin tillverkat av egna röda druvor.
- Det är ett stort intresse och både fredagen och lördagens vinprovning tog slut fort, säger Stina Porsgaard.