Annons:

”Många tror det är en kostnad att bli miljövän, men så är det inte alls”

Samer El-Khatib och Mattias de Trij har startat företaget Smart Solar i Västervik.

”Många tror det är en kostnad att bli miljövän, men så är det inte alls”

Smart Solar är ett nystartat företag i Västervik som arbetar med solceller. De erbjuder en totalentreprenad så det går lätt för kunden att på sikt minska sina elkostnader till så lite arbete som möjligt.

Annons:

Smart Solar startade i februari på Kolonivägen i Västervik Det är Samer El-Khatib och Mattias de Trij, som driver företaget. När de ser in i framtiden ser de att det finns en stor efterfrågan på solceller för att producera el.

- Det känns som det finns en enorm potential för att öka solceller i Sverige, för att nå regeringens mål om att solenergi ska ge 5-10 procent av all elproduktion. Idag räknas den elproduktion som produceras via solceller i promille, säger Mattias de Trij.

Företaget startade i februari i år och redan börjat att hålla kundsamtal och lämna ut förslag till potentiella kunder.

- Många räknar hem investeringen på åtta år, sen är det gratis el resten av tiden de bor på fastigheten, säger Samer El-Khatib.

Han berättar också att nya regler från Skatteverket gör att säljer man sin fastighet får man dra av investeringen för hela solcellsanläggningen.

- Det räknas som en grundförbättring, säger han.

Västervik en bra stad att börja i

Både Mattias och Samer är uppvuxna i Västervik, men flyttade härifrån. För två år sedan möttes de på en mässa och började prata om möjligheterna för solenergi.

- Nu är vi här och har startat ett företag i Västervik, det känns som att Västervik är en bra stad att börja i, säger Samer.

Utmaningen för de båda är att börja informera människor om vad solceller är och att det inte bara är en kostnad.

- Många tror att det bara är en kostnad att investera i solceller, men så är det inte alls, säger Mattias de Trij.

Han berättar om de statliga bidragen som går att ansöka om och möjligheten att sälja överskottsenergi till elbolag. Allt det hjälper företaget till med samt installation.

- Vi erbjuder en totalentreprenad, från det kunden bestämmer sig att investera i solceller till att de fungerar och överskottsproduktionen kan säljas, säger Mattias.

Bra klimat i Sverige

Sverige har ett bra klimat för att producera solenergi.

- Jag trodde först att det bara gick att producera solenergi under sommaren men det går större delen av året, säger Mattias.

Han jämför utvecklingen i Sverige och Tyskland vad det gäller solceller.

- Tyskland och Sverige har lika många soltimmar om året. I Tyskland finns det mest solceller per person i Europa. En av anledningarna till det är att priset på el är dubbelt så dyrt än vad elpriset är i Sverige.

Mattias anar att elpriset i Sverige kommer att följa med upp till nivåer som är i Tyskland inom ett antal år.

- Då är det klokt att se över sitt behov av el och välja ett smart sätt att producera elen själv, säger Mattias de Trij.

 

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt