Annons:

Glädjebesked för Västerviks besöksnäring:

Upphävandet av de nationella reserestriktionerna betyder förstås mycket för Västerviksturismen. Foto: MostPhotos

Glädjebesked för Västerviks besöksnäring: "Många drar en lättnadens suck"

En lättnadens suck för Västerviks besöksnäringsföretag när folkhälsomyndigheten lättar restriktionerna gällande resor inom Sverige. Samtidigt väntar ett stort ansvar i att reducera smittspridningen när fler människor besöker staden.

Annons:

Under en presskonferens förra veckan meddelade regeringen och folkhälsomyndigheten nya rekommendationer gällande resor under coronapandemin. Det är från och med den 13 juni fritt för symptomfria människor att resa genom Sverige. Den tidigare tvåtimmarsrekommendationen tas därmed bort lagom till semestern.

För Västerviks besöksnäring är det ett glädjande besked.

– Det är ju såklart väldigt positivt att man släpper upp och tillåter turistande i hela landet, säger Niklas Lind, marknadschef på Västervik Framåt. Jag tror att många i Västerviks besöksnäring drar en lättnadens och förhoppningens suck.

Beteendet är viktigt

Under presskonferensen meddelade även regeringen att länsstyrelsen får i uppdrag att följa hur människor beter sig på turistorter. Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att man ska arbeta med att förstärka den fysiska distanseringen och utöka testningen på turisttäta orter för att minska spridningen av viruset. Niklas Lind menar att man har ett ansvar att försöka reducera smittspridningen.

- För Västervik innebär det förutom att man kan få besökare och välkomna intäkter, också ett stort ansvar. Något vi måste ta till oss av när kommunicerar och sänder ut budskap om att komma hit, men också när man är på plats. Västervik Framåt för en dialog med Västerviks kommun och övriga näringen när vi nu alla rustar för sommaren, säger Niklas Lind.

Andrea Brändström, säkerhetsskyddschef på Västerviks kommun och stabchef i kommunens krisorganisation, menar att det inte är resandet som utgör risken för smittspridning utan hur människor beter sig på plats och att ansvaret ligger hos den enskilda medborgaren. Hon lyfter fram hur viktigt det är att alla följer de restriktioner som finns på nationell, regional och lokal nivå oavsett var i landet man befinner sig.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt