Annons:

Västerviksföretag är med och utvecklar framtidens kärnkraftverk

Per Hjalmarsson Sweresurs.

Västerviksföretag är med och utvecklar framtidens kärnkraftverk

Kungliga tekniska Högskolan, KTH, har fått 50 miljoner kronor för att utveckla framtidens kärnkraftverk. Ett Västerviksföretag är med och i det projektet för att ta fram ny teknik som behövs för nästa generations kärnkraftverk.

Annons:

Projektet leds av professor Janne Wallenius vid KTH, för att utveckla framtidens kärnkraftverk. Västerviksföretaget Swe resurs är en av de som ska vara med och arbeta med projektet.

- Med den kunskap som vi besitter kommer vi att vara en del i det arbetet med att utveckla en ny typ av kärnkraft, säger Per Hjalmarsson.

Företaget har sedan länge arbetat med att göra revisioner på kärnkraftverk i Sverige och i Finland, samt vid några tillfällen i USA, utöver detta så har företaget varit  delaktig tillsammans med Elajo i kapningen av interna delarna (Detaljer som finns i reaktortanken) i reaktorerna O1 & O2. Under ledning av GE Hitachi.

- Vi har föreslagit att en lämplig plats för att utveckla och bygga det nya kärnkraftverket ska vara i Oskarshamn, vilket nu verkar bli en verklighet, säger Per Hjalmarsson.

Mindre kärnkraftverk

Det nya kärnkraftverket kommer att kylas med flytande bly och vara mindre än det som finns i Oskarshamn idag, O – trean som ger 1200 MW.

- Det blir ett verk som ger 150 MW och återvinner redan använd uran, vilket gör att kärnavfallet behöver lagras i 1 000 år, istället för 100 000 år, säger Per Hjalmarsson.

Swe resurs kommer att skriva avtal med KTH inom kort och delta i utvecklingen vilket Per Hjalmarsson är väldigt glad för.

- Vi har jobbat länge med kärnkraft och har en god kunskap som vi besitter, säger han.

Kommer det här att generera nya jobb till Västervik?

- Vi jobbar i projektform vilket innebär att vi blir inhyrda på konsultbasis, så i det här läget kommer det inte att bli det men om projektet utvecklas kan det innebära fler arbetstillfällen i Västervik, säger Per Hjalmarsson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt