Annons:

Lantbrukare protesterar mot minskat EU-stöd

Ingmar Olovsson, Håkan Lundgren, Fredrik Andersson, Joakim Andersson, Petter Olovsson, Oscar Olovsson, Conny Tyrberg och Fredrik Lindwall. Foto: Anders Åkesson.

Lantbrukare protesterar mot minskat EU-stöd

Ett minskat EU-stöd till lantbruket kan minska lönsamheten med upp till 15 procent för landets lantbrukare. Samtidigt riskerar delar av den öppna ytan i landet gå förlorad då marker förbuskas, när färre djur betar på markerna. I tisdags samlades företrädare för Centerpartiet och LRF på gården Krejstad för att bilda opinion mot att Sverige kan komma att minska stödet till lantbruket.

 

  

Annons:

Det finns ett hot mot lantbruket i Sverige och Kalmar län skulle det vara en katastrof, om regeringen inte gör någonting efter att förhandlingarna om avgiften till EU har förhandlats. Avtalet visar att Sverige får elva miljarder i rabatt, samtidigt som vi får 500 000 miljoner mindre i jordbruksstöd. Det är något som oroar LRF, lantbrukare och Centerpartiet ger dem sitt stöd.

- Det vore en katastrof för Kalmar län om EU-stöden minskar, säger riksdagsman Anders Åkesson (C).

Lantbrukaren Fredrik Andersson (LRF) berättar hur minskade bidrag kan slå mot hans verksamhet.

- Det innebär att min lönsamhet minskar med mellan 10-15 procent, om inte Sverige gör någonting nationellt för att öka stödet till lantbruket, säger han.

”Rädda den svenska maten”

LRF har startat ett upprop ”Rädda den svenska maten” där de kräver att regeringen i Sverige väljer att ge ett nationellt stöd till lantbruket.

- Flera andra länder som fått rabatt på EU-avgiften har valt att öronmärka delar av den rabatten till lantbruket. Det måste den svenska regeringen också göra, säger Håkan Lundgren, ordförande i LRF region sydost.

Uppropet har redan fått 43 000 namnunderskrifter och kommer att pågå längre tid.

Oron från svenska lantbrukare gäller främst att det blir en snedvriden konkurrens mellan olika EU-länder.

Samtidigt finns en annan oro och det är vad det betyder för landet Sverige om lantbrukarna får lägre lönsamhet.

- Det kan leda till färre arbetstillfällen, färre djur som betar på öppna marker vilket i sin tur leder till ökad igenbuskning av öppna marker, säger Conny Tyrberg (C).

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt