Annons:

Redovisning av åttonde Barometern – Så mår företagen efter sommaren

Thomas Eriksson, vd för Västervik Framåt, presenterade den åttonde Barometern vid Morgonsoffan 07:30 i torsdagsmorse.

Redovisning av åttonde Barometern – Så mår företagen efter sommaren

Västervik Framåt instiftade Barometern under våren där företag fick svara på hur de ser på framtiden under Coronapandemin. Sju undersökningar gjordes innan sommaren och nu presenteras den åttonde Barometern där företagen i Västerviks kommun svara hur de mår efter sommaren. Den visar en hel del skillnader.

Annons:

Thomas Eriksson, vd för Västervik Framåt, berättade under höstens första Morgonsoffa 07:30 om Barometern som tar temperaturen på hur Västerviks näringsliv mår under Coronapandemin.

- Barometern startade i under våren för att få veta hur näringslivet mår. Svaren som gavs blev till råd till kommunledningen som genomförde flera åtgärder till näringslivet, sa Thomas Eriksson.

Det är cirka 400 personer som har registrerat sig till Barometern och cirka 150 av dem svarar vid varje tillfälle. Den åttonde Barometern har nu sammanställts och redovisades under Morgonsoffan 07:30 på torsdagsmorgonen.

Den första frågan var: Har ditt företag sökt något stöd under pandemin?

- 37 procent svarade att man hade gjort det. Det innebär att 63 procent inte hade gjort det, vilket är synd, då 90 procent av de företagen som sökt stöd har fått det, sa Thomas Eriksson.

Nästa fråga var hur många företag som tagit hjälp för att få rådgivning under pandemin.

- 25 procent av företagen svarar att de tagit råd av någon. Flest svarar att de tagit hjälp av Västervik Framåt, på andra plats sin revisor och i tredje hand sin bank, säger Thomas Eriksson.

Den tredje frågan lyder: I vilken utsträckning har Covid-19 påverkat företaget negativt?

- Mer än 50 procent av företagen svarar att de inte är eller påverkats lite av pandemin. 30 procent svarar att de påverkats rejält. De branscherna är restaurang, boende och handel, även om 65 procent av handels svara att de påverkats lite, säger Thomas Eriksson.

Den fjärde frågan var hur många företag som ställt om verksamheten under pandemin.

- Där svarar 81 procent att de inte har gjort det, säger Thomas.

Den femte frågan var: Hur länge kan du driva ditt företag vidare?

- Här svarar 76 procent at man kan driva det vidare i mer än ett år. Tre procent svarar att man kan driva det vidare i en till tre månader. Det är en stor skillnad mot svaren som kom in i april, där 48 procent svarade att de kunde driva företaget vidare i mer än ett år och 25 procent svarade mellan en och tre månader, säger Thomas Eriksson.

Den sista frågan var lokala initiativ lyfter du fram som kreativa?

- Där svara många "Handla lokalt kampanjen, Take away luncher till gymnasieelever, rådgivning, livestreeming, samverkan och Barracudas omställningsarbete", säger Thomas Eriksson.

Han avslutar med att tacka näringslivet i Västervik.

- Ni visar en framåtriktad och positiv bild. Det finns ett jädrar anamma hos näringslivet i vår kommun.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt