Annons:

Så inverkade Coronakrisen på två stora företag i kommunen

Så hanterade två av kommunens stora företag Coronakrisen i våras.

Så inverkade Coronakrisen på två stora företag i kommunen

Saab Barracuda och Ankarsrum köksassistent är två företag som ställt om sitt arbete på två helt olika sätt under Coronapandemin. Under morgonsoffan 07:30 berättade företrädare för företagen hur pandemin påverkad dem och vad de tar med sig in i framtiden.

Annons:

David Walfridsson, är produktionsledare på Saab Barracuda i Gamleby. Han berättar vad som gjorde att företaget förändrade sin produktion och startade ett omställningsarbete på några timmar.

- En av våra medarbetare hörde hur regeringen bad om hjälp för att få fram skyddsutrustning till vårdpersonal. Han sa att vi måste hjälpa till och vi hade ett möte på företaget, sa David Walfridsson.

Dagen efter, en fredag hade de tagit fram prototyper på visir och skyddsförkläde i plast.

- Klockan 13 hade vi ett möte med ledningen på Västerviks sjukhus som godkände våra produkter och klockan 15 på fredagen startade vi produktionen.

Efter första helgen hade de beställningar på 300 000 visir och inte långt därpå 800 000 skyddsförkläden.

- Vi undrade hur det skulle gå, skulle vi hinna med alla beställningar, sa David.

Omställningen gick bra. Totalt tillverkades 2,3 miljoner produkter.

- Vi lyckades tack vare en mycket engagerad personal som visade en enorm drivkraft, sa David Walfridsson.

Ankarsrum köksassistent

Marcus Grimerö är vd för Ankarsrum köksassistent. Han berättade att företaget hade en stigande försäljning under hösten 2019 och planerade för flera mässor runt om i världen vintern och våren 2020.

- När vi kom till en stor mässa i Tyskland den 9 februari i år insåg vi att någonting var på gång. Det kom färre besökare och många av de som kom bar munskydd. Mässan i Chicago som skulle ha genomförts i mitten av mars, som vi planerat för i åtta månader blev inställd.

Oron var stor i företaget hur pandemin skulle slå.

- Vi visste om sedan tidigare år att intresset för att köpa köksassistenter minska från och med mars månad, sa Marcus.

Men intresset svalnade inte utan det blev tvärt om. Försäljningen ökade samtidigt som underleverantörerna till Ankarsrum ute i Europa stängde.

- Eftersom vi fick en kraftig orderingång, då intresset för bakning och matlagning ökade i takt med att världen stängde ner och fler var hemma, var vi tvungna att hitta detaljer till våra assistenter, sa Marcus.

Det blev en stor utmaning att få fram material och vissa tider under våren var framförhållningen en timme. Personalen fick nya arbetsuppgifter än de vanliga och tillsammans lyckades de klara av den nya situationen.

- Vi har tagit nya lärdomar och är ödmjuka samt inser att vi kan lösa problemen om vi fokuserar på här och nu, sa Marcus.

Full fart i produktionen

Både Saab Barracuda och Ankarsrum assistent har nu fullt upp med arbete och de har kommit över den värsta krisen.

- Vi har fullt upp och har stora utmaningar i att producera de varor som efterfrågas, säger David Walfridsson.

- Våra assistenter är med i TV-programmet ”Hela Sverige bakar” de syns i programmet och efterfrågan ökar på våra assistenter, sa Marcus Grimerö.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt