Annons:

  • Såhär kan glashotellet se ut när det står klart – mitt i vattenfallet utanför Gullringen. Foto: Brännebro Kraft

  • Andrew Johnston tror att hotellet kan vara klart 2023. Foto: Stefan Härnström

Modell av glashotellet presenterad – så snart kan bygget vara igång

Planerna är storslagna för området kring Brännebro gamla kraftstation. Trots en del motgångar förbereds det nu för fullt för bygget av världens första glashotell mitt i ett vattenfall. 

Annons:

Förra veckan presenterades för första gången en modell av glashotellet under Svenska planglasföreningens årsmöte i Båstad. 

– Vi har alltså byggt en modell av hotellet, som det ska bli. Och de tog emot det här med klang och jubel, berättar Andrew Johnston, projektansvarig och ägare till området kring kraftstationen.

Avslagen ansökan

Dock har arbetet med hotellet försenats på grund av en avslagen ansökan hos mark- och miljödomstolen.

– Ansökningen var för detaljerad tror jag, vilket kan låta konstigt, men den var nog för svår att förstå. Nu kommer vi gå in med två separata ansökningar istället. En som berör glashotellet och en som berör vattenkraftsdelen. Vi hoppas kunna få in den i juni, och annars efter sommaren, säger Andrew. 

Förhoppningen är att det ska gå att få alla tillstånd klara i år eller början av 2022 och därefter sätta igång att gjuta bottenplatta och fundament.

– Jag tippar på att vi kan lyfta ner själva glashotellet 2023, efter vårfloden. Vi tappade ett år på Corona och tillstånd, men det är inte mycket att vara ledsen för. Det är alltid motgångar i projekt så det är bara att fortsätta jobba. 

Igångsättning av kraftverket

När själva hotellet blir färdigt kommer arbetet fortsätta med upprustning och igångsättning av kraftverket. Planen är att producera miljövänlig el, och enligt beräkningar kommer kraftverket minska koldioxidutsläppen med ungefär 750 ton per år.  Ett energicentrum, museum, konferensanläggning och café ska också startas upp.

– Vi tar ett steg i taget, och så lär vi oss. Jag har nyligen köpt Gullringens värdshus, så därifrån kommer vi kunna ta mat till cafét så småningom. Och så är jag ju delägare i Mossebo Gästhem i Pelarne, så det kommer också kunna göras samarbeten däremellan.

Redan i sommar går det att besöka den speciella industrimiljön när Komedianterna sätter upp historisk vandringsteater och det anordnas konstutställning i den gamla kraftstationen.

– Samarbetet med Komedianterna fortsätter! I sommar kommer det spelas historisk teater, och vi testar hur det funkar, men vi har även andra planer framöver som spökvandringar och barnteater på temat miljö och energi. Man kan köpa biljetter hos Komedianterna, berättar Andrew.

Mer om Komedianternas sommarsatsning kan du läsa här. 

Johanna Karlsson

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt