I den tidigare biljettkuren på Skeppsbrokajen i Västervik satsar Magnus och Malin Holmbom på ett restaurangverksamhet. Lisa Granat (bilden) jobbar på Skärgårdsterminalen. Foto: Privat
Rederiet, som sköter skärgårdstrafiken i Västervik, valde initialt att inte ha någon servering av mat och dryck på skärgårdsbåtarna i sommar på grund av coronapandemin. Lättnaderna från den 1 juli har gjort att man har servering på båtarna.
Det ledde till att Magnus och Malin Holmbom, som tidigare drev Våran Krog på Fiskaretorget i Västervik, valde att satsa på restaurang i den tidigare biljettkuren vid Skärgårdsterminalen plus att de har ansvar för maten på båtarna.
– Det var inför årets säsong oklart om vi kunde öppna caféer på båtarna med tanke på att det klassades som restauranger istället för reguljärtrafik. Då väcktes idén om att göra något vettigt av Skärgårdsterminalen. Den har stått tomt i många år och det är ingen biljettförsäljning. Vi kläckte idén om att öppna café och servering i byggnaden. Det är jättetrevligt att sitta och fika här med mycket folk som rör sig på kajen och folk som står och väntar på båtar, säger Magnus Holmbom.
Här är paradrätten
Verksamheten går under namnet Skärgårdsterminalen och öppnade i slutet av juni efter att boden renoverats under flera veckor i juni.
– Det har varit mycket jobb med att göra iordning denna biljettkur så det blir ett fungerande kök. Vi har satt in hyllor, maskiner, kassasystem och köpt in utemöbler. Det är många som tycker att det är tråkigt att byggnaden har stått oanvänd i flera år, säger Magnus Holmbom.
Utbudet består bland annat smårätter, pajer och wrapes och paradrätten är strömmingsmacka med potatismos. Öppettiderna är mestadels dagtid när båttrafiken är igång.
– Vi öppnar för att ha öppet längre på kvällarna om vi ser ett behov.
Hur har restaurangens start varit?
– Vi är förvånade över att det har varit så bra som det har varit så här i början. Det är en sommarverksamhet och vi ser detta som ett testår.