Annons:

Riksdagsledamoten överraskad – ser Hallengren som hett alternativ

Tomas Kronståhl, riksdagsledamot från länet, togs på sängen av Löfvens besked.

Riksdagsledamoten överraskad – ser Hallengren som hett alternativ

Riksdagsledamoten Tomas Kronståhl togs på sängen av Stefan Löfvens besked på söndagen. Han ser nu socialministern Lena Hallengren från Kalmar som ett hett alternativ.
– Det är dags för en kvinna i ett feministiskt parti, säger han.

Annons:

Tomas Kronståhl från Västervik blev väldigt överraskad över att Stefan Löfven deklarerade sin avgång från statsminister- och partiledarposten senare i år. Det var under sitt sommartal på söndagen han lämnade beskedet som slog ned som en bomb i Sverige.

– Jag såg det inte alls komma. Jag blev väldigt överraskad. Det var inte alls länge sedan vi pratade om det och då var den allmänna tron att han skulle sitta över valet. Det är det han har sagt, men det kanske är som han säger att det här har mognat fram. Det är alltid en fråga om hur länge man ska sitta och när det är klokt att lämna över. Väldigt mycket ska spela in i det, säger riksdagsledamoten Tomas Kronståhl. 

Tror du att tidpunkten är negativ?

– Det beror på. Helt klart tar det en viss tid att axla manteln och komma in i arbetet. Helst ska det finnas en bra efterträdare och helst ska beskedet komma en viss tid innan valet. Därför är det lite överraskande att det bara är ett år innan valet. 

Ser du någon naturlig efterträdare?

– Nej, det gör jag faktiskt inte.

Hallengren ny partiledare?

Tomas Kronståhl säger dock att han gärna ser en kvinna den här gången. Socialdemokraterna har varit en maktfaktor i svensk politik i över 100 år, men aldrig haft en kvinnlig statsminister. Mona Sahlin är den enda kvinna som varit partiledare.

– Det är dags för en kvinna, känner jag. Vi är ett feministiskt parti och det finns många duktiga kvinnor i partiet. Vi har inte minst Lena Hallengren från länet.

Lena Hallengren från Kalmar är socialminister i Löfvens regering. Hon har varit aktiv inom politiken länge och satt som statsråd redan i regeringen Persson 2002.

– Hon är en duktig person som har visat vad hon går för i coronakrisen. Det kan vara ett bra alternativ och namn, och inte minst ett namn för oss att föra fram här i länet. Jag tror absolut att hon kan bli en bra partiledare, men det finns förstås flera namn. Det kommer bli en spännande process.

"Fått för dåligt resultat"

Stefan Löfven har varit partiledare för Socialdemokraterna i nästan tio år och statsminister sedan valet 2014.

– Stefan har gjort ett fantastiskt jobb och återfört lugn och ro samt stabilitet till partiet. Han har visat prov på statsmannaskap när det varit rörigt och blåst hårt. Han är en stabil person och visade det bland annat vid terrorådet i Stockholm. Hela hans period som partiledare och statsminister har präglats mycket av gränsöverskridande lösningar. Jag tycker att han har fått för dåligt resultat av det som har gjort. 

Hur kommer han bli ihågkommen bland de andra tidigare partiledarna?

– Jag tror att Stefan kommer ses som en otroligt skicklig förhandlare. Han lyckades få till en socialdemokratiskt ledd regering trots en borgerlig majoritet. Han är skicklig i förhandlingar och har fått resultat trots nästan omöjliga utsikter.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt