Annons:

Det blev kommunalt veto mot vindkraft i Tribbhult

Det blev ett kommunalt veto mot vindkraft etablering i Tribbhult.

Det blev kommunalt veto mot vindkraft i Tribbhult

Efter en lång debatt i kommunfullmäktige röstade majoriteten av ledamöterna för ett kommunalt veto mot vindkraftplaner i Tribbhult. Däremot var många av ledamöterna både de som var för ett kommunalt veto och som var emot, kritiska till hur Facebookgruppen "Nej till Vindkraft i vackra Västerviks kommun" fört fram arbument som inte är grundade på fakta och kan ses som direkt oseriösa. 

Annons:

Efter en timmes debatt fattade kommunfullmäktige beslut om att införa ett kommunalt veto mot vindkraft i Tribbhult. Två partier var mot kommunstyrelsens förslag att besluta om kommunalt veto, miljöpartiet och Centerpartiet. De övriga partierna röstade för ett kommunalt veto. Men debatten var fylld med argument.

Vänsterpartiets Mariann Gustafsson var först ut och hon höll med Statkraft som har skrivit brev till samtliga ledamöter i kommunfullmäktige inför beslutet.

- Vi kunde redan för två år sedan ha fattat det här beslutet om kommunalt veto mot vndkraftetablering i Tribbhult. Men då röstade en majoritet av ledamöterna för vindkraftetablering. Nu menar bolaget att de har lagt tio miljoner kronor på projektet som nu stoppas.

Hon sa också att om inte Tjust Fågelklubb hade överklagat kommunfullmäktiges beslut till mark-och miljööverdomstoeln skulle man inte ha kunnat fatta ett beslut om kommunalt veto i Tribbhult. 

Fredrik Lindstöm (L) anser att det är rätt att fatta beslut om ett kommunalt veto i Tribbhult. Samtidigt säger han att kommunen behöver en bättre vindbruksplan.

Jacob Hoffsten (SVP) tycker det är glädjande att så många ledamöter vill säga ja till ett kommunalt veto.

- Jag vill skicka en signal till alla som arbetat för att det här beslutet ska bli verklighet. Motstånd och engagemang lönar sig, sa han.

Fredrik Lindwall (C) menar att kommunfullmäktige inte ska riva upp det beslut som togs 2019 om att bevilja etablering av vindkraftverk i Tribbhult.

- Det har inte kommit in nya fakta i det här ärendet sedan november 2019. Bara olika argument. Vi måste sänka våra koldioxidutsläpp och det gör vi om vi bygger mer vindkraft.

Han fick medhåll av Akko Karlsson (MP) 

- Vi har processat vindkraftetablering i Hjorted i åtta år nu. Kommunfullmäktige har redan fatta beslut om att bevilja vindkraftetablering i Hjorted. Vår kommun får inte tas till fånga av människor som vill ha sin semesterbostad i våra skogar. Våra skogar tillhör våra kommuninvånare, sa hon.

Conny Tyrberg (C) var kritisk till att kommunen vill införa ett veto mot vindkraftetablering.

- I en så stor och viktig fråga borde det kommit fram fler nya fakta sedan det förra beslutet i kommunfullmäktige men det har det inte gjort. Det enda som tillkommit är ett antal personer som upptäckt att det ska byggas vindkraft nära dem.

Mörka makter

Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande förspråkar att kommunen ska fatta beslut för kommunalt veto i Tribbhult.

- Det som bekymrar mig är hur argumentationen och de höga tongångarna är i den Facebookgrupp som bildats och som är emot vindkraft i Tribbhult.  De sprider falska fakta och säger nej till sanningen, ändå står jag för ett kommunalt veto, efter det att jag satt mig in i frågan och har blivit övertygad om att vi inte ska tillåta vindkraft i Tribbhult, sa han.

- De kom till Totebo och filmade det öppna mötet som var till för allmänheten. Det är mycket olyckligt, sa Dan Nilsson.

Även Akko Karlsson är medveten om vilka starka krafter som idag figurerar i det svenska samhället gällande vindkraftmotstånd.

- Samnytt som är ett media för Vit maktrörelsen stöttar vindkraftmotståndet i Sverige. 

Hon undrar också hur det kommer sig att över 900 personer är med i Facebookgruppen som förespråker nej till vindkraft i Hjorted.

- Det bor drygt 800 människor i de båda orterna Hjorted och Totebo. Hur det kommer sig att så många är med i den gruppen beror helt enkelt på att flera bor i andra länder och många i andra svenska kommuner.

Även Leif Svensson (V) var orolig.

- Den som var moderator för mötet om Totebo driver en kampanj för kärnkraft. Lösningen är inte att sätta vindkraft mot kärnkraft, sa han.

Flertalet var för

Moderaterna, Kristdemokraterna, Westervikpartiet och Liberalern valde att rösta för ett kommunalt veto mot vindkraft i Tribbhult.

När beslutet skulle fattas, var det 41 ledamöter som röstade för kommunalt veto, 7 som röstade nej och 4 som avstod.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt