Individ- och familjeomsorgen är under hårt tryck med nya placeringar och enorm ökning av antalet inledda utredningar. Bilden är en genrebild.
Foto: MostPhotos
På torsdagens socialnämnd redogjordes delårsbokslutet för de fyra första månaderna och prognosen för helåret pekar på ett nollresultat. Flera områden diffar mot budget där äldreomsorgen sticker ut i positiv riktning. Den verksamheten bedöms ge ett överskott på 7,4 miljoner – vilket enbart beror på ökade statsbidrag. Verksamheten blir dyrare med hög frånvaro och prisökningar.
Värre är det för individ- och familjeomsorgen med -5,1 miljoner och hälso- och sjukvården med -1,6 (vilket främst beror på rekryteringsproblem). Även förvaltningen gör av med mer pengar, där hamnar prognosen på -0,6 miljoner.
– Vi hade samma bekymmer med placeringar förra året och det ligger på fem miljoner minus i prognosen nu. Det är främst placeringar av barn och unga som blir långvariga och kostar mycket pengar. Vår kommun har inte extrema placeringskostnader jämfört med andra och vi pratar mycket om de tyngsta placeringarna när man låser in ungdomar på SIS. De är dyra och priset per dygn har gått upp kraftigt. Det gäller att försöka undvika det så gott det går, säger Ingela Svensson (C), ordförande i nämnden.
Borde ni ha budgeterat annorlunda med tanke på att det såg likadant ut förra året?
– Vi tar budgeten i juni och varje år tror vi att vi har lagt en budget som kan stämma med de prognoser vi har. Samtidigt kan vi inte backa för att det kostar pengar, det är människoliv vi pratar om. Man gör inte placeringar med lätt hjärta, man gör det med nödvändighet.
Kraftig ökning av antalet utredningar
På sistone har två HVB-placeringar gjorts och de bedöms kosta 3,1 miljoner på helår.
– Det handlar inte om många personer för att det ska bli ett underskott och det är extremt svårbudgeterat, säger socialchefen Joakim Nyman.
Samtidigt är det ett väldigt högt tryck på socialtjänsten. Bara i april öppnades 37 barnavårdsutredningen – den högsta siffran på sex år. Under de första fyra månaderna har antalet inledda utredningar ökat med hela 20 procent.
Den stigande inflationen sätter också sitt avtryck i nämndens ekonomi. Kostnaderna för drivmedel, skyddsmaterial och livsmedel ligger 7,2 miljoner över budget.