Annons:

  • Hätsk stämning när Paludan talade i Norrliden

    Polis grep två män som kastade sten mot Rasmus Paludan. Foto: Anders Blank

  • Hätsk stämning när Paludan talade i Norrliden

    Efter nästan två timmars tal satte sig dansken ner.

  • Hätsk stämning när Paludan talade i Norrliden

    Rasmus Paludan talade i Norrliden. Foto: Anders Blank

Hätsk stämning när Paludan talade i Norrliden

Svenskdansken som har provokation som sitt politiska budskap talade i Norrliden. Han brände en Koran, hånade publiken och fick stenar kastade på sig. 

Annons:

Rasmus Paludan talade inom en rejäl inhägnad. Polis bevakade både inne och utanför avspärrningar. Trots att temperaturen låg och hovrade på runt 30 grader var han rejält klädd, byxor och gubbkeps. Han stod tillsammans med två assistenter som antingen höll hans megafon eller gick och filmade. Inför Paludans besök har många uppmanat folk att inte besöka demonstrationen, bland annat med tanke som hände under påskupploppen i flera svenska städer. Och till en början var det snarare fler poliser än publik. Volontärer gick omkring i varselvästar för att lugna eventuella bråkstakar. De var sysslolösa till en början. 

Två gripna efter stenkastning

Men det fanns folk i publiken som var högljudda och ilskna. En man plockades bort av volontärerna, bara för att senare återkomma i bil. Steg ut och kastade en knytnävsstor sten mot Paludan. Ett flertal poliser var snabbt på plats och grep honom och ytterligare en. Brottsrubriceringen kommer förmodligen bli försök till misshandel. 

Rasmus Paludan kandiderar till riksdagen med partiet Stram kurs. De förespråkar etnisk rensning av ”icke-västliga personer”. Islam och muslimer pekas ut som det stora problemet. Stram Kurs presenterar sig som libertarianskt, men menar att en förutsättning för ideologin är ett etniskt homogent land.

"icke ishockeyspelande länder"

Och hans två timmar långa tal handlade just om muslimer och hur de förstör Sverige. Hans favoritord som upprepades ett 50-gånger under talet var “folk från icke ishockeyspelande länder”. Han hånade profeten Mohammad, kallade honom pedofil. 

– Du är cancer, du gör hets mot folkgrupp, skriker en ur publiken som vill vara anonym. 

Provokation är hans signum. Han käftade emot publiken som skrek åt honom, han undrade hur deras mammor hade uppfostrat dem, uppmanade de som skrek att åka hem till sina hemländer. En något överviktig herre blev också måltavla, Paludan kommenterade mannens mage. 

Han brände också en Koran. Paludan ska enligt obekräftade uppgifter fått tillstånd att frångå eldningsförbudet. Han och hans assistenter sparkade också på den heliga skriften. 

Stämningen blev hätsk. Volontärerna fick allt mer att göra. Paludan själv verkade lite medtagen av solen och satte sig ner på gräsmattan för samla kraft. 

Efter två timmar var det ganska enformiga talet slut. Han blev eskorterad av ett antal poliser och ivägskjutsad i en buss. Nästa anhalt på hans turné är Karlskrona, där han planerade att tala på seneftermiddagen.

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagensvastervik.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt