Annons:

Regeringens elkrispaket – vill skicka mångmiljardbelopp till hushållen

Regeringen kommer nu med ett elkrispaket där mångmiljardbelopp ska skickas till de svenska hushållen. Foto: MostPhotos

Regeringens elkrispaket – vill skicka mångmiljardbelopp till hushållen

Regeringen vill införa ett högkostnadsskydd för elpriser. Cirka 30 miljarder av de avgifter som går till Svenska kraftnät ska användas för att kompensera hushåll.

Annons:

Det berättade statsminister Magdalena Andersson på en pressträff under onsdagen. 

Pengarna, minst 30 miljarder kronor, kommer från Svenska kraftnäts så kallade flaskhalsintäkter. Det är avgifter som tas ut när överföringskapaciteten mellan elområden inte räcker till. Enligt regeringen kommer myndigheten ha ett överskott på 60 miljarder vid årets slut. Även efter att investeringar gjorts i nödvändiga utbyggnader och förstärkningar av elnätet.

– Elpriserna har legat högt sedan förra hösten. I grunden ligger så klart Rysslands brutala invasion av Ukraina, men sanningen är att Rysslands agerande på energimarknaden skapades långt innan kriget, säger statsminister Magdalena Andersson under onsdagens presskonferens.

Statsministern kallar det för "Putinpriser" och beskriver läget som mycket allvarligt. Regeringens avsikt är att svenska företag och privatpersoner inte ska hållas som gisslan.

– Marknaden är inte skapad för så här extrema situationer som vi ser just nu, fortsätter hon.

Flera förslag

Regeringen vill nu att myndigheten ska använda minst 30 miljarder av överskottet i antingen direkta eller indirekta stöd för att sänka elkostnaderna för svenska hushåll. 

Främst är det hushåll i södra Sverige, där den största delen av flaskhalsintäkterna kommer från, som ska kompenseras med det här förslaget. Exakt hur fördelningen av stödet ska se ut ska dock utformas av Svenska kraftnät.

– Ju högre elpriserna blir desto större belopp kommer det att handla om. Det här är ett helt nytt sätt att tänka och bakgrunden är att marknaden är inte skapad för sådana här extrema situationer som vi har just nu, säger Andersson.

Flera partier har den senaste tiden kommit förslag för att hjälpa de som drabbas av höga elpriser. Moderaterna har föreslagit ett maxtak för elkostnader och under onsdagen kom Sverigedemokraterna med ett förslag om att sänka skatten och helt slopa momsen på el under vintermånaderna.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt