Annons:

Hjalmarsson om succén: ”Väldigt stolt och rörd”

Harald Hjalmarsson (M) lockade överlägset mest personkryss i Västervikspolitiken. Foto: Simon Henriksson

Hjalmarsson om succén: ”Väldigt stolt och rörd”

Återigen är Harald Hjalmarsson (M) Västerviks mest populära kryss. Med 1 080 röster utklassade han alla övriga kandidater i årets val.
– Det känns väldigt kul och ansvarsfullt, säger han.

Annons:

Nästan dubbelt så många kryss som tvåan – det råder inget tvivel om vem som är Västerviks mest populära kommunpolitiker. Precis som 2014 och 2018 sticker Harald Hjalmarssons siffror ut. Totalt blev det 1 027 personröster – nästan dubbelt så många som sittande kommunalrådet Dan Nilsson (S). 

– Jag är väldigt rörd av det och väldigt stolt över att ha fått det förtroendet. Jag ska förvalta det på ett bra sätt, men jag känner att har stöd och det betyder oerhört mycket.

Rent konkret, vad betyder det för dig?

– Det betyder att jag nu vet jag att jag har det förtroende jag har sökt, det är en bekräftelse både för mig och omgivningen också. Känslomässigt blir jag rörd över det och nu måste jag axla det här ansvaret.

Varför har du så mycket mer än tvåan, tror du?

– Jag tror att de flesta vet vem jag är. Ska man sätta ett kryss vill veta mer än att man tillhör ett parti. Man känner igen mitt namn och det betyder nog mycket. Sedan hoppas jag att det är för vad jag gjort hittills och vad man tror att jag ska göra framöver. Det är jättesvårt att analysera, men jag hoppas att det handlar om det.

 "Krävs strukturella grepp"

Valresultatet i Västervik blev som vanligt klurigt med många partier i fullmäktige. Att bilda en majoritet blir ingen enkel uppgift. Moderaterna gjorde ett starkt val i Västervik med 23,3 procent av rösterna – klart mer än Sverigedemokraterna.

– När jag pratat med kollegor runtomkring i landet känns det otroligt stimulerande att se vårt valresultat jämfört med många andra ställen. Jag tycker att man har röstat för förändring, både när man ser till partiets resultat och personkryssen.

Diskussioner om den politiska organisationen pågår och Hjalmarsson hoppas det finns ett besked att ge under nästa vecka.

– Idag (läs: igår) höjdes räntan rejält och det betyder oerhört mycket. De som ska leda kommunen måste snabbt sätta sig ned och se vad som händer med ekonomin i kommunen. Jag tror att det krävs att vi tar strukturella grepp nu så jag hoppas att det inte tar alltför länge med att hitta rollerna.

"Finner varandra väl" 

Moderaterna arbetar för två alternativ. Antingen en återuppstånden Västerviksallians med C, KD, L och WP eller ett samarbete med Socialdemokraterna.

– Förra veckan var det mer reflektion över resultatet, nu pratar vi mer om politiska frågor och vad som behöver göras. Jag har pratat med alla partier och det vi pratar om är vad som behöver göras och hur vi sa åstadkomma det. Det kommer avgöra hur ledarskapet ska se ut. Kraftiga förändringar i omvärlden påverkar oss och det påskyndar bildandet av de som ska leda kommunen.

Hur vill du ha det?

– Vi försöker hålla liv i de här tre huvudscenariona: vara kvar i opposition, styra ihop med gamla Västerviksalliansen eller styra ihop med S.

Lutar det åt något håll?

– Vi prövar Västerviksalliansen nu. Vi har bra diskussioner och finner varandra väl. Alla fem partier ska känna likadant.

När kan ni lämna ett besked?

– Jag hoppas att det inte drar ut så länge på tiden. Det handlar om politiken som ska föras och det måste få ta lite tid. Jag hoppas att vi redan nästan vecka kan ha en hyfsat klar bild.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt