Annons:

S VILL FÅ NY MAJORITET PÅ PLATS OCH STRÄCKER UT HANDEN

Dan Nilsson (S) säger att partierna i Västerviks kommun behöver vara beredda att komma till förhandlingsbordet alternativt stänga dörren. Foto: Anders Sjögren

S VILL FÅ NY MAJORITET PÅ PLATS OCH STRÄCKER UT HANDEN

Det är alltjämt oklart hur Västerviks kommun ska styras under den kommande mandatperioden. Nu sträcker Socialdemokraterna ut handen till övriga partier för att få till en lösning. 

Annons:

Socialdemokraterna i Västerviks kommun skickade under fredagen ut ett pressmeddelande gällande bildande av majoritet i Västerviks kommun. 

Vilka partier som ska styra politiken i Västerviks kommun under de kommande fyra åren är oklart.

"Västerviks kommuns invånare har gjort sitt val, ett val vi ska ha stor respekt för. Resultatet är om möjligt ännu mer komplicerat än det var för fyra år sedan att bilda en majoritet. Diskussionerna har pågått sedan valkvällen då de första prognoserna började ramla in. Lägger man dessutom in det faktum att omvärldsläget och det nationella läget är helt annorlunda och mer krisartat, så är den tydliga analysen att det kommer att krävas ett stort ansvarstagande och även en stor ödmjukhet från de som kommer att styra Västerviks kommun de kommande fyra åren, säger Dan Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande, och Marcus Fridlund (S), ordförande för Socialdemokraterna i kommunen, i ett pressmeddelande. 

Socialdemokraterna skriver i sitt pressmeddelande att de under hela processen varit tydliga med att de är beredda att ta detta ansvar.

"Vi tycker att det har varit en positiv anda i samtalen under processens gång och en förhållandevis stor öppenhet mellan partierna. Vi kan nu konstatera att delar av upplägget för den så kallade Västerviksalliansen har fallit och ser därför att flera vägar måste hållas öppna", säger Nilsson och Fridlund. 

"Inte fått svar av M"

Socialdemokraterna har varit öppna för att samarbeta med Moderaterna, men utan framgång. 

"Vi socialdemokrater ser med stor oro på utvecklingen nationellt och internationellt och försöker därför vara innovativa och öppna i vårt förhållningssätt. I det är då ett av flera alternativ någon form av samstyre med moderaterna en av flera vägar vi ser som framkomliga. Den vägen har vi varit öppna med både medialt och internt. Tyvärr har vi inte fått något svar av Moderaterna för att pröva frågan. Nya kommunfullmäktige sammanträder den 24 oktober, och då ser vi socialdemokrater att förutsättningarna för ett nytt styre bör vara fastlagda och vi hoppas att fler partier ser på samma sätt", säger Nilsson och Fridlund. 

Socialdemokraterna sträcker nu ut hand till partierna för att få till en lösning.

"Nu behöver partierna i Västerviks kommun vara beredda att komma till förhandlingsbordet alternativt stänga dörren. Vi socialdemokrater har respekt för att det inom partierna behöver föras dialog och resonemang kring olika alternativ. Det har snart gått en månad sedan valdagen, och för kommunens bästa så behöver en majoritet komma på plats så snart som möjligt. Det är en tuff tid, och då krävs det ansvarstagande och tydlighet. Vi välkomnar de partierna som vill ta ansvar till förhandlingsbordet så snart som möjligt, för kommunens bästa". 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt