Kommunen ställer sig positiv till utpekandet av Olserum som riksintresse. Bilden är en genrebild.
Foto: MostPhotos
Det var för tio år sedan som ett företag ansökte om att titta närmare på fyndigheter av jordartsmetaller i Olserum mellan Gamleby och Överum.
Fyndigheterna av de sällsynta jordartsmetallerna, som kallas REE-metaller, i Olserum är en av Europas största. Metallerna anses vara viktiga för klimatomställningen och finns i bland annat elbilar, mobiltelefoner och datorer.
De används också inom läkemedels- och förvarsindustrin och kan inte ersättas av andra metaller. Enligt EU är metallerna den mest kritiska råvaran för den fortsatta samhällsutvecklingen. 70 procent av metallerna utvinns för närvarande i Kina, vilket bedöms innebära en stor sårbarhet.
SGU vill skapa ett riksintresse enligt miljöbalken för att möjliggöra för framtida gruvbrytning i området.
– Skulle projektet bli verklighet så kan det innebära stora förändringar för Överum, Gamleby och hela Västerviks kommun. Därför vill vi redan nu informera om detta, även om det är i ett väldigt tidigt stadium. Vi kommer att använda tiden fram till februari med att sätta oss in i ärendet ordentligt och därför kan vi inte svara på så många frågor just nu, sa kommunstyrelsens dåvarande ordförande Dan Nilsson (S) i slutet av förra året.
Förslaget från SGU innebär att ett område sydomst om Överum pekas ut som riksintresse. Det betyder att det inom avgränsningen inte får ske åtgärder som riskerar att påtagligt skada eller försvåra möjligheterna att uvinna metallerna.
Har en rad synpunkter
Kommunen har haft möjlighet att yttra sig och frågan var uppe på kommunstyrelsens senaste sammanträde. Kommunstyrelsen ställer sig bakom förslaget till beslut.
Det innebär i korthet att man ställer sig positiv till utpekandet av riskintresse och avgränsningen. Dock lämnar man ett flertal synpunkter som man menar behöver beaktas i det fortsatta arbete.
Det handlar bland annat om att den västra delen av området, väster om Djupedal, som berörs ängs- och betemark bör justeras och utelämnas på grund av artsobservationer av mycket känsliga och hotade insekter. Detsamma gäller för odlings- och betesmarken vid Dråpstad.
Ett flertal borrade brunnar för energi och dricksvatten finns i området och kommunen pekar på att särskilt vattenbrunnarna kan påverkas av eventuell verksamhet i framtiden. Det är också av stor vikt, anser kommunen, att vattnet vid Dynestaån, Bersrummen och Storsjön skyddas. I Dynestasjön pågår också ett projekt att förbättra vattenkvaliteten och det vattnet används även till befattning av åkermark.
"Det är av vikt att inte tillföra ämnen som hamnar på mark som sedan direkt eller indirekt ingår i livsmedelsproduktion", står det i yttrandet.
En framtida brytning av mineraler skulle också innebära ett växande behov av att transportera material från verksamheten samt växande flöden av personal, menar kommunen.
"Inne i Västerviks stad finns en hamn utpekat som riksintresse som möjliggör att transportera vidare mineralerna via sjöfart. Med hänsyn till ovan blir det av vikt att stärka det berörda stråket för kommunikationer inom och till/från avgränsningsområdet", skriver kommunen och syftar till riksväg 35 och Tjustbanan.
"Blir nyfiken"
Dessutom lämnar kommunen en del övriga synpunkter. Det handlar om vikten av att information om processen och dess kommande steg kommuniceras för boende och andra berörda i ett så tidigt skede som möjligt.
"Vi har mottagit frågor från allmänheten som uppvisar oro kring vad som kommer att hända med bland annat fastigheter inom avgränsningsområdet och den befintliga infrastrukturen", skriver kommunen.
Kommunstyrelsen antog yttrandet från samhällsbyggnadsenheten som sitt eget och överlämnade det till SGU.
– Nu har vi formellt lämnat vårt yttrande. Man kan bli lite nyfiken, om man jämför med det man hittat i Kiruna, om vad det här har för dignitet. Men det kräver en djupare analys och där är vi inte i dag. Det här rör enbart det formella kring riksintresse, säger kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M).