Annons:

Miljöpartisten oroad:

Akko Karlsson (MP). Foto: Arkivbild

Miljöpartisten oroad: "Är en försäljningsvåg att vänta av kommunala fastigheter?"

Kommer den nya majoriteten att sälja ut kommunala fastigheter? Det är en fråga som Akko Karlsson (MP) grubblar över och försökte få svar av Harald Hjalmarsson om på veckans fullmäktigesammanträde.
– Vi har inga ambitioner att avyttra kommunala fastigheter, svarade det moderata kommunalrådet.

Annons:

Det var i samband med ledamöternas frågestund under kommunfullmäktiges första sammanträde för året som Akko Karlsson (MP) hade ett flertal frågor till det nya kommunalrådet, Harald Hjalmarsson, om dennes syn på att sälja ut kommunala fastigheter. 

Eller att privatisera skattepengar, som Akko Karlsson uttryckte det.

– Dina kompisar i Stockholm sålde ut fastigheter för flera miljoner till underpris. Vinsterna blev skyhöga när man sålde ut gemensam egendom. Är en försäljningsvåg att vänta i Västervik för att få loss pengar? Ska vi fylla privata aktörers lokaler med kommunal verksamhet? frågade hon Hjalmarsson. 

Kommunalrådet valde då att pika miljöpartisten.

– Jag måste berömma dig för den lojalitet du visar din arbetsgivare, Västerviks Bostads AB. Det är beundransvärt. Men för oss i 29-gruppen är de kommunala bolagen inget mål, utan ett medel, för att kunna utvecklas och växa. Vi tror att allting kan bli bättre. Enligt ägardirektiven ska fastighetsbolagen förvärva, avyttra, bygga och förvalta fastigheter. Det ska man fortsätta med.

"Lågt att insinuera det"

Han berättade också att bolagen, i de nya ägardirektiven, ska jobba för ett bättre företagsklimat och att det är en prioriterad fråga. 

– Vi gillar inte monopolställning. Även de här tjänsterna ska konkurensutsättas. Något akut behov av utförsäljning ser vi inte och vi har inga ambitioner att avyttra kommunens fastigheter.

Akko Karlsson (MP) tyckte att det var låg argumentation från Harald Hjalmarssons sida.

– Jag driver inte bolagets intressen. Jag är hållbarhetscoach och varken i ekonomisk eller beslutsförande ställning. Det är lågt att insinuera det. Jag är partiets röst, det är Miljöpartiet som ställer frågorna och jag är den enda miljöpartisten i församlingen.

Att prata om monopolställning är också helt felaktigt, menar hon.

– Jag tycker inte om när myter sprids. Allmännyttan äger 15 procent här i Västerviks kommun. Det är inget monopol här. 600 lokala företag har året runt-köp av bolagen. De kommunala bolagen borgar för ett rikt näringsliv.

Fick inget svar

Något svar på om det nytillträdda kommunalrådet tagit någon lärdom av de negativa effekter som utförsäljning av gemensamt ägd egendom gett runt om i Sverige, fick hon inget svar på. 

– I Stockholm har man privatiserat offentlig verksamhet och egendom. Att just det här konceptet med att ta våra gemensamma egendomar och ockra på det offentliga, då tar man ut skattekronor som annars kunde gå till att utveckla skolan, barnomsorgen, vården och ny fossilfri energi, sa Akko Karlsson (MP) i en replik som lämnades obesvarad.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt