Annons:

Högt förtroende för sjukvården i länet i ny mätning:

Förtroendet för sjukvården i länet är fortsatt högt jämfört med övriga Sverige. Foto: MostPhotos

Högt förtroende för sjukvården i länet i ny mätning: "Fantastiskt resultat"

Förtroendet för hälso- och sjukvården i Kalmar län tillhör åter toppen i landet. I flera kategorier placerar man sig främst i hela landet. Det visar den senaste hälso- och sjukvårdsbarometern.

Annons:

Regionen placerar sig bland de främsta av landets 21 regioner på ett flertal av frågorna. Allra bäst hamnar regionen när det gäller om invånarna anser att man har tillgång till den sjukvård man behöver, om väntetiderna för besök och behandling vid sjukhus och hälsocentraler är rimliga samt om man har förtroende för hälsocentralerna i länet.

Där hamnar regionen främst i hela landet. 

När det gäller förtroendet för hälso- och sjukvården som helhet och förtroendet för sjukhusen hamnar man på en andra plats i Sverige. Länsborna har under många år visat ett stort förtroende för sjukvården i länet. 

– Resultateten i hälso- och sjukvårdsbarometern är ett bevis på det fantastiska arbete som våra medarbetare har gjort under en svår period och fortfarande gör, säger Ingeborg Eriksson, regiondirektör i Kalmar län, i ett pressmeddelande.

Politiker jublar

Även från politiskt håll jublar man över mätningen.

– Det är ett helt fantastiskt resultat och det visar att vårt långsiktiga arbete med "varje dag lite bättre", ger resultat. Jag blir otroligt stolt när jag läser att våra invånare har landets största förtroende för hälso- och sjukvården som helhet men också att vi anses ha bland den bästa tillgänglighet till sjukhusen och hälsocentralerna samt att vår invånares uppfattningar är att de har tillgång till den hälso- och sjukvård man behöver. Resultatet visar att verksamheten och våra medarbetare gör ett fantastiskt arbete varje dag, säger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.

SCV-majoriteten skriver i ett pressmeddelande att man ska förvalta detta resultat och ge medarbetarna förutsättningar för att leverera vård i toppklass.

– Jag gläds särskilt åt att så stor del av länsborna upplever att tillgängligheten till hälsocentralerna är god. Vi har satsat stort på länets hälsocentraler, inte minst på lokaler och fasta läkare. Detta visar att vi har de allra bästa förutsättningar för att kunna klara den omställning som krävs för att kunna upprätthålla välfärden framåt. Det vi ser är effekten av ett starkt majoritetssamarbete med erfarenhet och medarbetare som gång på gång bidrar till att vi har ett av Sveriges bästa vårdsystem, säger Emmy Ahlstedt (C) regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.

Äldre mindre positiva till digitala tjänster

Förtroendet för de digitala tjänsterna, däribland 1177 Vårdguiden på telefon, 1177.se och e-tjänsterna på 1177.se har sjunkit jämfört med 2021.

Tre av fyra i länet är positiva till att använda e-tjänsterna. De allra är äldsta är minst positiva medan de yngre är betydligt mer positiva.

– Invånarnas förtroende för vården i vårt län har varit mycket högt under en följd av år. Det är ett förtroende vi ska fortsätta förvalta på bästa möjliga sätt. När det gäller de digitala tjänsterna måste vi långsiktigt arbeta med att de ska vara så enkla och användarvänliga som möjligt för att få fler att använda och uppskatta dem, säger regiondirektör Ingeborg Eriksson.

Åtta av tio i länet uppger att de har förtroende för hur hälso- och sjukvården i regionen hanterat coronapandemin. Det är den sjätte högsta siffran bland landets regioner. 

Tusen personer, 18 år och äldre, har svarat på frågorna i hälso- och sjukvårdsbarometern i Kalmar län.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt