Annons:

Illavarslande befolkningsprognos för kommunen – så kommer det se ut 2035

Det låga antalet födda barn gör långtidsprognosen illavarslande när det gäller befolkningsutvecklingen i kommunen. Harald Hjalmarsson (M) säger att man ska jobba mer aktivt med prognosen framåt. Foto: Mostphotos/Anders Sjögren

Illavarslande befolkningsprognos för kommunen – så kommer det se ut 2035

360 färre invånare. Det kommer Västerviks kommun ha 2035 enligt den senaste befolkningsprognosen. 

Annons:

Vid årsskiftet hade Västerviks kommun 36 650 invånare. Det var en minskning med 97 invånare jämfört med året innan. Den stora förklaringen till det var det strukturella födelseunderskottet. Betydligt färre föddes jämfört med hur många som avled. 

Just de låga födelsetalen fick mycket uppmärksamhet när SCB släppte siffrorna. Antalet födda var nämligen endast 262, vilket var det lägsta födelsetalet under ett år på över 50 år. Kommunens prognos var att 37 fler barn skulle födas. 

– Sammanfattningsvis så har vi ett strukturellt födelseunderskott. 2022 var det ovanligt. Det berodde på antalet personer som avled och att det var färre som föddes. Det här är någonting som vi inte bara ser sker i vår kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson.

Illvarslande prognos

Den långsiktiga befolkningsprognosen, som sträcker sig till 2035, presenterades nyligen för kommunstyrelsen. Enligt prognosen kommer kommunen ha 360 färre invånare då. 

2022 var invånarantalet 36 650. Om 13 år beräknas antalet invånare vara 36 291 personer. Själva minskningen är dock inte det mest oroande. 

Antalet invånare i yrkesaktiv ålder, 19-64 år, förväntas minska under de här åren. 2035 beräknas det ligga på 17 813 personer att jämföra med knappt 18 600 personer 2022. 

Samtidigt väntas gruppen 80-plussare öka kraftigt under perioden. De yngre pensionärerna blir cirka 700 färre år 2035, men 80-plussarna väntas bli 40 procent fler. Det handlar om 4 321 personer jämfört med knappt 3 100 personer 2022. Det skapar förstås stora demografiska utmaningar för kommunen. 

Antalet invånare i grundskoleålder förväntas också minska ordentligt och vara 300 färre vid prognosperiodens utgång. 

– Det här är viktigt att ta med sig framåt. Vi vill se om vi aktivt kan påverka befolkningsutvecklingen istället för att bara passivt konstatera det. Det handlar om hur vi utformar våra bostäder, hur vi skapar bostäder, vilka möjligheter som finns att pendla eller vilka möjligheter som finns att vidareutbilda sig. Tanken är att använda den här prognosen mer aktivt framåt, säger Harald Hjalmarsson. 

40 000 invånare?

I samband med att SCB:s befolkningssiffror blev kända tidigare år lyfte Harald Hjalmarsson flera idéer om hur man kan arbeta med att öka befolkningen. 

– Nej, jag kan inte säga mer nu än att det finns exempel där man kan lyckas. Inte minst i västra Sverige, där man aktivt jobbat med att försöka påverka befolkningsutveckling. Både pendling och utbildning är oerhört viktigt, men även arbetsplatser. Barnen ska känna att det finns en trygg och bra skola. Det går att göra väldigt mycket och det går att påverka befolkningsutvecklingen om man vill, säger han. 

I den intervjun lyfte han också ett mål för kommunen skulle kunna vara 40 000 invånare år 2030. Enligt prognosen måste väldigt mycket ske för att det ska bli verklighet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt