Annons:

Nu pekas Olserum ut som riksintresse:

Harald Hjalmarsson är väldigt tveksam till gruvbrytning i Olserum trots att SGU idag pekat ut området som riksintresse. Foto: Arkivbild

Nu pekas Olserum ut som riksintresse: "Förhoppningsvis aldrig aktuellt"

SGU, Sveriges geologiska undersökning, pekar ut Olserum som ett riksintresse. Det beskedet kom på tisdagen.
– Förhoppningsvis blir det aldrig aktuellt med eventuell brytning, säger kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M).

Annons:

Fyndigheten av de sällsynta jordartsmetallerna i Olserum i Västerviks kommun pekas nu ut som riksintresse. Det fattade Sveriges geologiska undersökning, SGU, beslut om under tisdagen. 

"Området innehåller så värdefulla ämnen för samhället att det bör skyddas från åtgärder som försvårar framtida utvinning av metallerna", skriver man i pressmeddelandet.

Fyndigheterna av de sällsynta jordartsmetallerna, som kallas REE-metaller, i Olserum är en av Europas allra största. Metallerna anses vara viktiga för klimatomställningen och finns i bland annat elbilar, mobiltelefoner och datorer. De används också inom läkemedels- och försvarsindustrin och kan inte bli ersatta av andra metaller.

EU har pekat ut REE-metaller som den mest kritiska råvaran för den fortsatta samhällsutvecklingen och 70 procent av metallerna utvinns för närvarande i Kina. 

– Ett utpekande av ett riksintresse innebär inte att fyndigheten med säkerhet kommer att utvinnas. Syftet med riksintressen är att genom dessa redovisa vilka intressen som har särskild betydelse. Med andra ord är det ett stöd till samhället vid planering av markanvändningen i området, säger SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén.

Ytterst tveksam

Harald Hjalmarsson (M), ordförande i kommunstyrelsen, säger att dagens besked var relativt väntat. 

– Att det blir riksintresse kan jag inte ha så mycket synpunkter kring. Vi visste att det fanns en stor fyndighet och frågan har mer varit när snarare än om. Däremot finns det en mängd frågor man vill ställa kring en eventuell brytning. Där tycker jag att vi ska vara otroligt försiktiga och ställa väldigt höga krav när en eventuell sådan förfrågan kan komma. Vi är inte alls där nu, men kommunen kommer vara extremt tydlig med att vara ifrågasättande och genom att ställa väldigt höga krav om vi kommer dit, säger han. 

Hjalmarsson är ytterst tveksam till gruvbrytning i området.

– Tittar man på liknande verksamheter och dagbrott, så är det stora markområden som tas i anspråk. I stort sett förstör det all annan användning av området och är ett väldigt stort ingrepp. Jag går händelserna i förväg lite nu och vi är inte där nu, men vi kan mentalt behöva förbereda oss på det. 

"Mer skada än nytta"

Kommunen ställde sig i februari positivt till att peka ut området i Olserum, som ligger sydost om Överum, som riksintresse. 

– Vi visste att det här innehållet fanns i berggrunden och riksintresse är inte detsamma som eventuell brytning. Det var så pass uppenbart att det fanns ett riksintresse. Skulle det bli aktuellt med brytning kommer kommunen ha ett helt annat engagemang, och vara otroligt noggranna och ifrågasättande. Jag är ytterst tveksam till den här typen av ingrepp, men det är en myndighetsfråga.

I Norra Kärr utanför Gränna har ett liknande projekt pågått i en rad år. 

– Jämför man med det så handlar det snarare om en 20-årig process. Här är det inte väckt något intresse ännu, men vi kommer vara otroligt noggranna och krävande kring svar på alla frågor. 

Vad är det för konsekvenser du är mest orolig för?

– Jag tror verkligen att det skulle kunna ge ett stort antal arbetstillfällen, men miljökonsekvenserna är så oändligt mycket större och till det sämre. Det väger tyngre även om jag värnar varje nytt arbetstillfälle. Det får inte vara på bekostnad av vår miljö. Det är min personliga uppfattning, men om eventuell brytning ska prövas lovar jag att kommunen ska vara otroligt ifrågasättande och krävande. Förhoppningsvis blir det aldrig aktuellt.

70 procent av de här metallerna utvinns i dag i Kina och det pekas ut som något helt avgörande för vår samhällsutveckling. Är inte det ett viktigt argument?

– Jag har en väldigt stor respekt för det, men konsekvenserna av det man i dag bryter ger så enormt mycket större skada än nytta. Det är möjligt att man kan bryta på ett annat sätt i framtiden, men jämför man med projektet i Grännatrakten så avskräcker det väldigt mycket. Det är extremt mycket värdefull natur som skulle tas i anspråk om det här blir verklighet och det skulle kännas oproportionerligt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt