Annons:

Kritiken:

Parkslide har blivit ett allt större bekymmer i kommunen. Foto: MostPhotos

Kritiken: "Kommunen har varit delaktig i spridningen"

Invasiva arter, som parkslide, är ett problem i Västerviks kommun. Krister Örnfjäder (S) ville veta mer om åtgärderna som vidtas och vilken strategi kommunen har.
– Kommunen har varit delaktig i spridningen, sa han vid senaste fullmäktigemötet.

Annons:

Invasiva arter är ett bekymmer i Västerviks kommun. En invasiv art är främmande för miljön den lever i och konkurrerar ut andra arter, vilket skadar den biologiska mångfalden. 

Parkslide, en invasiv växt ursprungligen från Japan, kan snabbt ta över stora områden och tränga ut andra arter, enligt Naturvårdsverket. 

Den har blivit ett problem i kommunen.

– På kommunal mark kan vi se invasiva arter, som parkslide, som ser ut att sprida sig. Min fråga är därför vilka åtgärder som vidtas och vilken strategi kommunen har för att parkslide inte ska sprida sig på kommunal mark i samband med kommunala projekt? undrade Krister Örnfjäder (S) vid senaste fullmäktigesammanträdet.

Frågan riktades till kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M), men eftersom han inte kunde närvara besvarades den av vice ordförande Ulf Nilsson (L).

– Det är Länsstyrelsen som har huvudansvaret och kommunen kommer huvudsakligen in som fastighetsägare. Sedan har vi givetvis ett bredare intresse än så, men vi följer råden från Naturvårdsverket. Vi har bland annat jättebjörnlokan i framför allt Totebo och där tittar man på en ny metod med hett vatten. Man häller helt enkelt ned det i rötterna för att ta död på växten. Vi har också parkslide på många håll i kommunen och man har försökt med olika bekämpningsmetoder som både kemisk och mekanisk. Ingen har fungerat riktigt bra. Nu ska man pröa hetvatten där också, svarade han.

Menar att kommunen varit delaktig

Ulf Nilsson (L) tryckte även på att växten blir stressad när den blir attackerad och då kan vara envis att bli av med.

– Rekommendationen från Naturvårdsverket är, om den inte utgör ett problem för människor eller andra, att låta den vara. Man har märkt att den inte har den här aggressiva tillväxten så länge den inte är stressad. 

Krister Örnfjäder sa i sin replik att kommunen varit delaktig i spridningen av just parkslide.

– Det kanske mest lysande exmplet är kanske infarten vid ridklubben. Redan vid bron börjar parksliden och fortsätter sedan med ett relativt stort bestånd till korsningen mot Gertrudsvik vid Lunnargatan. Nu har den även fortsatt på Lunnargatan och även setts vid Ljungheden. 

Han menade att det berott på fyllnadsmaterial. 

– Jag är glad att det finns en strategi, men man borde utöka den med att titta över hur man behandlar jordmassor som sedan återanvänds för att en liknande situation inte ska uppstå i framtida projekt. 

Ulf Nilsson konstaterade att det gäller att vara noggrann för att undvika spridningsrisk och lovade att föra det vidare till förvaltningen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt