Annons:

Mardrömsväxten Parkslide sprider sig över södra Sverige. Foto: Naturvårdsverket/pressbild

"Som i Alien-filmerna" – mardrömsväxten kan ta sig in i ditt avlopp

Hört talas om växten parkslide? Om inte, var glad så länge du slipper. Den snabbväxande mardrömmen, som kan leta sig in både i väggar och avlopp och förstöra hela hus, sprider sig nu över södra Sverige.
– När du rycker den eller sågar ner den reagerar den som i Alien-filmerna, säger växtekologen Jörgen Wissman till SVT Nyheter,

Annons:

I dag finns det bara några få växtarter som är listade av EU och därmed förbjudna att odla, sälja eller importera till Sverige.

Naturvårdsverket har dock planer på att upprätta en nationell lista över arter som sprider sig för bra i just Sverige. Enligt Naturvårdsverket kan en sådan lista bli klar om ungefär ett år, och mycket väl innehålla förbud mot vissa invasiva arter.

Sprider sig fort

Den värsta växten av alla ur spridnings- och skadeperspektiv är parkslide, en växt som vi har importerat från Asien och som i princip är helt omöjlig att bli av med.

– Den står högst på kandidatlistan att förbjudas, och den står på kölista för en diskussion i EU, säger Henrik Lange, som är ansvarig handläggare för invasiva främmande arter på Naturvårdsverket, till TT.

Parkslide finns främst i södra Sverige, och sprider sig fort.

En ren mardröm 

Parkslide är en ren mardröm, men tyvärr också en verklighet för allt fler husägare i våra trakter. Den snabbväxande grova växten, som sprider sig ohämmat, tränger borta inhemska arter och kan ödelägga en hel trädgård, kan bli upp till tre meter hög, men det är under jord som det obehagliga finns.

Genom extremt starka rotskott bildar den stora bestånd som kan sprida sig många meter bort från plantan och tränga upp där man minst anar det – in genom sköra husväggar eller grunder, i vattenledningar och avloppsrör, genom sprickor i asfalt med mera.

”Som i Alien-filmerna”

– Det är nästan helt omöjligt att bli av med växten om den trivs. När du rycker den eller sågar ner den reagerar den som i Alien-filmerna. Då sprider sig rötterna från plantorna upp till sju meter under marken. Du kan då riskera att få den överallt, säger Jörgen Wissman till SVT Nyheter.

Fakta

Så tar du bort parkslide

  • Ta bort växten så fort du ser den. Var dock försiktig, för i samband med att man tar bort den är risken för spridning extra stor.
  • Se till att få bort hela växten och framför allt de delar som förökar sig – frön och rötter. Minsta lilla rotdel som bli kvar i jorden kan bli upphov till en ny planta. Gräv långt runt och under växten.

  • Bränn upp de borttagna växtdelarna om du har möjlighet.
  • Om du inte kan bränna själv, kolla med din återvinningscentral om de tar emot växtdelarna. Forsla dem då i väl förslutna plastsäckar. Ihopsamlande, förflyttning och transport av är högriskaktiviteter vad gäller spridning.

Källa: Naturvårdsverket

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA JOBB

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt