Annons:

BESLUT I DAG: Stödet till Ibn Rushd pausas inte i regionen

Karin Helmersson (C) och hennes majoritetskollegor säger nej till att pausa stödet för Ibn Rushd.

BESLUT I DAG: Stödet till Ibn Rushd pausas inte i regionen

Stödet till Ibn Rushd pausas inte i länet. Det tog SCV-majoriteten beslut om på onsdagen. 

Annons:

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har velat pausa stödet till studieförbundet Ibn Rushd. Detta efter uppgifter om att studieförbundet inom viss del av sin verksamhet brustit i efterlevnaden av villkoren. 

Det hela handlade om uppgifter om att studiematerial som framställer barnaga och barnäktenskap skulle ha använts samt homofobiska och antisemitiska texter. 

Enligt regionmajoriteten har det aktuella studiematerialet inte använts i verksamheten i Kalmar län och Folkbildningsrådet har i sin årliga granskning för 2023 konstaterat att det inte finns några uppgifter om brister i verksamheten för Ibn Rusdh i Kalmar län, uppger S, C och V i ett pressmeddelande.

– För oss är det viktigt att det finns ett regelverk och att det ska gälla för alla studieförbund. Finns det brister i verksamheten så ska det kunna leda till indraget stöd och i vissa fall återbetalning av stöd. Men eftersom vi inte hittat några brister i Ibn Rushd verksamhet i länet så har vi ingen anledning till att pausa stödet, säger Karin Helmersson (C), regionråd och regionala utvecklingsnämndens ordförande. 

Ser inget behov av ytterligare granskning

Malin Anell (S), regionråd och vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden, säger att man är noga med att det ska bedrivas en korrekt verksamhet vid alla studieförbund i länet. 

– För några år sedan blev till exempel ett annat studieförbund i länet återbetalningsskyldigt av stöd på grund av brister i verksamheten. För oss är det viktigt att regelverket efterföljs oavsett vilket studieförbund det gäller, säger hon. 

Att göra någon ytterligare granskning finns det inte behov av, menar Sara Kånåhols (V).

– M, KD och SD begär en paus i utbetalningen av stödet för att regionen ska klargöra om det aktuella studiematerialet använts i Kalmar län. Folkbildningsrådets granskning visar att det inte har använts i länet och i och med det så ser inte vi att det finns det finns något behov av att göra ytterligare en granskning och därför kan stödet fortsätta att betalas ut som planerat.

M, KD och SD yrkade på återremiss, men det röstades ned med siffrorna 8-7 efter votering.

Stödet till Ibn Rushd för 2023 låg på cirka 400 000 kronor.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt