Annons:

Ja till dispens i södra länet – men regionrådet kan inte ge besked här

Mattias Adolfsson (S) kan inte ge något besked på fredagen om man nu även kommer ansöka om dispens för norra länet. Bilden är ett montage. Foto: Bildbyrån/Simon Henriksson

Ja till dispens i södra länet – men regionrådet kan inte ge besked här

Regionen beviljas dispens för ambulansstationerna i Ålem och Löttorp. Men om det innebär att man kommer söka dispens i även norra länsdelen är oklart.
– Vi får analysera det här först, säger regionrådet Mattias Adolfsson (S) till vår tidning. 

Annons:

Ovissheten har varit stor kring hur arbetstidsnämnden skulle hantera Region Kalmar län dispensansökan för ambulansstationerna i Ålem och Löttorp. 

Det hela bottnar i bestämmelserna om elva timmars dygnsvila och de svårigheter regionen haft med att bemanna upp de två stationerna efter införandet.

På fredagen kom beskedet att regionen får dispens för båda stationerna och dispensen gäller till 30 september i år. Men på senare tid har läget försämrats även i norra länet. 

I både Vimmerby och Hultsfred är läget prekärt och ambulanspersonalen slog nyligen larm om situationen. Därmed har frågan om en dispensansökan även för norra länet kommit på tal. 

Men Mattias Adolfsson (S), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård, kan inte ge något besked direkt efter den beviljade dispensen i södra länsdelen. 

– Nu får vi analysera det här beslutet först och se vad nästa steg blir. Men det här är ett välkommet besked som gör att vi kommer klara den här omställningen lite bättre i de här ambulansområdena. Det ger oss lite mer tid, säger han.

Kan inte ge besked

Men att det betyder att man direkt söker dispens även för norra länet är inte alls säkert.

– Det är upp till verksamheten att analysera det här beslutet. Att vi får den här dispensen kommer påverka hela ambulansverksamheten i länet positivt, men vi måste först göra en analys helt enkelt. 

Är det troligare att det blir en dispensansökan även här i norr utifrån det här?

– Vi behöver analysera det här beslutet.

Du kan inte ge något besked i dag?

– Inte i dagsläget. Vi jobbar på och försöker lösa situationen. Det är ett ansträngt läge med det nya regelverket och det tar tid. 

Men att ni får dispens i söder borde innebära att det är troligare att även kunna få dispens här?

– Klart att det här ger en fingervisning om vad som är möjligt och den erfarenheten tar vi med oss framåt, säger Mattias Adolfsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt