Unga får chansen att åka gratis i sommar också. Bilden är en genrebild.
Foto: MostPhotos
Busskorten över sommaren kallas för sommarlovsbiljetter och erbjudandet från KLT gäller från årskurs sex till gymnasiet. Skulle kommunen köpt till samtliga årskurser hade det inneburit en kostnad på cirka 1,5 miljoner kronor.
Men Västerviks kommun väljer att göra som förra året – och därmed endast erbjuda sommarlovsbiljetter till de ungdomar som kommer att gå på gymnasiet i höst.
Det rör sig alltså om de elever som går i ettan och tvåan samt de som gått ut högstadiet i juni.
– I likhet med förra året gick vi på de äldre av ekonomiska skäl. Vi beslutade även att tillskriva KLT att vi gärna vill se en modell där man betalar för de faktiskt använda biljetterna. Nu betalar man oavsett om de används eller inte. Dessutom är det ett tillägg på 30 kronor för att tillverka biljetten. Vi vet att många redan har ett busskort eftersom de studerar. Det gäller inte för ferier, men vi tycker att man kan använda de kort man redan har så de här 30 kronorna inte behöver tas ut. Det är nog många andra kommuner som kommer avstå på grund av ekonomin, säger kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M).
Ville att det skulle vara för alla
Oppositionen ville dock att erbjudandet skulle vara för alla.
– Vi vidhöll, precis som förra året när Harald tog fram sin egen lösning, att vi tycker att det ska vara för alla och att vi skulle gå på det erbjudande som KLT ställt ut. Vårt kostar lite mer, men det är samma finansieringsmodell, säger oppositionsrådet Marcus Fridlund (S).
Ulf Nilsson (L), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, säger att det i slutändan handlar om ekonomi.
– Det är ansträngt och därför har vi gjort en prioritering. Vi väljer att satsa på ökad kvalitet för förskolorna på landsbygden. Där har vi gjort vår prioritering i stället för fler biljetter.
Något som Marcus Fridlund kände sig nödgad att replikera på.
– Den kunskapen har inte vi. Vi har noll information utöver det som kommit i ett pressmeddelande och som sagts på kommunfullmäktige. Vi förhåller oss till den information vi har och därför går vi på KLT:s erbjudande.
Så hög lär kostnaden bli
Kostnaden beräknas, med utgångspunkt i förra sommarens nyttjande och den prisjustering som skett, landa på omkring 820 000 kronor. Om alla hade fått sommarlovsbiljetter hade kostnaden blivit cirka 1,5 miljoner kronor.
– Vi var inte överens, men majoriteten gick på samma modell som förra året och frågan lever i allra högsta grad. Många kommuner erbjuder inget alls när vi summerar runt om i länet tror jag, säger Harald Hjalmarsson.