Annons:

Moderaternas ilska: Vill se kulturstöd till Västerviks museum

Regionråd Carl Dahlin (M) tycker att Västerviks museum har en regional prägel, och borde berättigas kulturstöd av regionen. Foto: Pressbild

Moderaternas ilska: Vill se kulturstöd till Västerviks museum

Moderaterna i Region Kalmar län skriver i ett pressmeddelande att Västerviks museum borde ingå i den regionala kultursamverkansmodellen, och på så sätt bli berättigat stöd.

Annons:

Region Kalmar län fördelar varje år ut närmare 100 miljoner kronor till olika kulturinstitutioner i länet, genom den så kallade kultursamverkansmodellen. Bland annat får Länsmuseet i Kalmar nästan 20 miljoner kronor årligen, skriver moderaterna i pressmeddelandet.

Västerviks museum står idag utanför den här samverkansmodellen.

– För att komma in krävs någon form av regional prägel. Jag vill påstå att med Mars-utställningen har Västerviks museum en nationell prägel, de hävdar sig som ett ”länsmuseum i norr”, menar regionråd Carl Dahlin (M).

I pressmeddelandet skriver moderaterna att Västervik förvisso är utpekat som ”på gång” i den regionala planen, men att Västervik blir utan stöd i år och att det är osäkert om det kan bli något stöd till Västervik nästa år.

Dahlin (M) menar att ansökningsprocessen till kultursamverkansmodellen inte är tillräckligt transparent, och att de som blir utan stöd inte får tillräcklig möjlighet att ”göra om och göra rätt” till nästkommande år.

"Svårt för unga att ta del av kultur"

Han tycker att exemplet med Västervik som blir utan stöd drabbar länets unga.

– Regionen har på pappret en ambitiös kulturpolitik, genom exempelvis kulturplanen och den för länet ganska unika skolkulturstrategin som ska bredda tillgängligheten till kultur för skolungdom. Tyvärr är det i praktiken svårare att förverkliga då det är svårt för skolklasser utanför stadskärnorna att ta sig till kulturresemålen eftersom KLTs trafik är begränsad. Vissa skolelever kommer således aldrig iväg och vissa destinationer får heller inga skolbesök, säger Dahlin.

Just nu har region Kalmar ett förslag till ny kulturplan som är ute på remiss.

– Vi Moderater vill utöka kultursamverkansmodellen så att fler aktörer kan komma in och erbjuda ett större kulturellt utbud till länets medborgare, menar Dahlin (M)

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt