Annons:

HON VILL ANVÄNDA AVLOPPSVATTEN EN GÅNG TILL – OCH SÄNKA VA-TAXAN

Akko Karlsson (MP) vill att kommunen tar fram en strategi för hur renat avloppsvatten ska kunna återanvändas för att bevattna parker och liknande. Foto: Martina Gradian.

HON VILL ANVÄNDA AVLOPPSVATTEN EN GÅNG TILL – OCH SÄNKA VA-TAXAN

Torka och extremväder är något vi måste förbereda oss på, skriver Akko Karlsson (MP) i en motion som under måndagen besvarades i kommunfullmäktige. Motionens syfte? Att återanvända avloppsvattnet.

Annons:

 – I Västerviks kommun har vi en unik förutsättning med 17 avloppsreningsverk spridda i komunen. Idag går de flesta ut i sjöar, vattendrag eller i Östersjön, framför Akko Karlsson (MP).

Hennes motion om att återanvända avloppsvattnet syftar till att det renade avloppsvattnet skulle kunna användas som bevattning i parker och liknande – istället för att parkbevattningen ska ske med dricksvatten.

– På så sätt får vi två poänger: Vi avlastar sjöar och vattendrag från näringsämnen, och tar vara på näringsämnen för växande gröda. Ett bra sätt att bygga grundvatten är att cirkulera vattnet, att se till att vattnet går ner genom backen och kommer ner till grundvatten, säger hon.

”Kan hålla nere VA-taxan”

Akko Karlsson (MP) tror att en lagstiftning i motionens riktning kommer bli verklighet inom en snar framtid. Idag svarar dock Västervik Miljö och Energi att det enligt lagen inte är rimligt att VA-kollektivet ska betala för återanvändning av avloppsvattnet. Akko Karlsson tror dock att det kan finnas en ekonomisk vinst i hennes förslag:

– 80 procent av avloppstaxan går till att rena vattnet. Kan man istället sälja det renade vattnet skulle man kunna hålla nere VA-taxorna, säger hon.

Förslagen i Akko Karlssons motion var dels att ta fram en strategi för att återbruka avloppsvatten till bevattning, och dels att starta en referensanläggning där funktionen kan provas.

Föregångaren: Loftahammars golfbana

Västervik Miljö och Energi, som ansvarar för vatten- och avloppsfrågorna i Västervik, ser sig inte som rätt part att utföra arbetet. De är dock gärna samarbetspart om det finns andra aktörer som vill driva frågan, och tillägger att bolaget ser att det är viktigt att arbeta för att återanvända avloppsvattnet.

Kommunen har redan börjat bevattna med annat än dricksvatten. Det gäller dock insamling av dagvatten, som är lättare än återbruk av avloppsvatten. I Gamleby finns en tappunkt för dagvattnet som kan användas för kommunens bevattning av planeringar, och i Västervik pågår ett arbete med att ordna en sådan tappunkt vid dammarna vid nya kyrkogården.

Här är Loftahammar föregångare – eftersom golfbanan sedan flera år redan bevattnas med renat avloppsvatten. Där är det golfbanan som ansvarar för rening och hantering av det återanvända vattnet.

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt