Annons:

SKOLAN LIGGER BREDVID VÄGEN – FÅR INTE SÄTTA UPP PLANK

Fastigheten där Alphaskolan ligger är de gula husen till höger i bilden. Ett plank runt fastigheten skulle förstöra stadsbilden, menar miljö- och byggnadsnämnden. Foto: Martina Gradian.

SKOLAN LIGGER BREDVID VÄGEN – FÅR INTE SÄTTA UPP PLANK

Alphaskolans fastighetsägare ville sätta upp ett plank runt hela fastigheten. Det nobbas dock av miljö- och byggnadsnämnden, eftersom planket skulle förstöra stadsbilden och kulturmiljön.

Annons:

Alphaskolan ligger mellan Stadsparken, Gamla kyrkogården och lindallén. Bredvid skolan löper Storgatan, med en siktlinje ner mot havet. Fastighetsägaren ville sätta upp ett plank i tomtgräns, men får nobben.

”Att sätta upp ett 1,8-2,1 meter högt ogenomsiktligt plank runt fastigheten förstör kopplingen mellan husen och grönstrukturen. Dessutom skulle entrén till Västerviks stadskärna påverkas negativt då villorna skulle skymmas av planket”, skriver stadsarkitekt Sara Dolk i ett yttrande om det sökta bygglovet.

Politikerna i miljö- och byggnadsnämnden gick enhälligt på stadsarkitektens linje.

– Det är ett sånt öppet grönt område, att sätta upp ett plank förstör för mycket. Det skär av det öppna stadsrummet, säger nämndens ordförande Marie Stenmark (M).

Därför förstör ett plank stadsbilden

Fastighetens byggnader utgör en markering av stadskärnans entré, och ligger inom kärnområdet för centrala Västervik i kommunens kulturmiljöprogram:

”Kärnområdet kännetecknas av den historiska stadskärnans täta kvartersstad, dels av det öppna stadsrum med allmännyttiga institutioner, parker och äldre industrimark som omkransar den äldre staden”, står det i beslutsunderlaget.

Eftersom ett högt och tätt plank skulle förändra hur fastigheten upplevs så tar det inte hänsyn till kulturmiljövärden på platsen. Det exkluderar också allmänheten från att ta del av den historiska miljön som byggnaderna utgör.

Fastighetsägaren vill tydliggöra tomtgränsen och ansvaret

Fastighetsägaren å sin sida pekar på att det redan finns höga staket och en hög häck på delar av fastigheten idag, och menar att skillnaden bara blir att staketet flyttas ut till tomtgräns.

Fastighetsägaren vill markera tomtgränsen så att det blir tydligt på vilken sida kommunen respektive fastighetsägaren ska sköta underhåll av häckar och liknande. Planket skulle också avhålla obehöriga från att ta sig in på området.

Dessutom menar fastighetsägaren att kommunen själva identifierat buller, och den trafikerade Storgatan, som riskfaktorer för skolan, när bygglov för skolverksamheten söktes.

– Gäller det en skola för klass 1 – 9 hade varit en säkerhetsfråga, men inte nu när det är ett högstadie, säger Ulf Jonsson (S), andre vice ordförande i nämnden.

Hade ett glest smidesstaket eller liknande varit okej, för att markera tomtgränsen?

– Det är rimligt att tro att det är görligt, beroende på hur stort och högt det hade varit. Det hade kunnat tillgodogöra flera intressen, säger förvaltningschef Carolina Stalebrant.

– Ett plank skulle förstöra karaktären i området, därför kan vi inte säga ja till ett sådant ingrepp, säger Hans Wretlid (SD), vice ordförande i nämnden. Han fortsätter:

– Det går nog att lösa på andra sätt, men då får fastighetsägaren ta kontakt med kommunen.

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt