Riksdagspolitikern Teresa Carvalho (S) besökte bland annat anstalten när hon var i Västervik under tisdagen. Här står hon tillsammans med oppositionsrådet Marcus Fridlund (S) och kriminalvårdschefen Åsa Lindberg.
Foto: Pressbild
Under tisdagen besökte Teresa Carvalho (S) Anstalten Västervik Norra, för att sätta sig in i hur det går med expansionen och utökningen av antalet fängelseplatser. Hon var även i Jakt- och Fiskebutiken utifrån att vapenfrågan har blivit en aktuell fråga i den nationella politiken på sistone.
Oppositionsrådet Marcus Fridlund (S) med och visade henne runt.
– Det är fint att kunna visa upp Västervik och känna stolthet över de verksamheter vi har här. Både de privata handlarna och vår anstalt med den ledningen, som gör ett fantastiskt jobb. Jag uppskattar att hon verkligen tar till sig av det som hon fått ta del av här, och att vi är överens i partiet om att man behöver jobba med det förebyggande arbetet när det kommer till kriminaliteten och anstalterna, säger han.
Står inför stora utmaningar
Teresa Carvalho säger att hela kriminalvården står inför stora utmaningar, framför allt kopplat till den ökande gängkriminaliteten, som gör att det finns ett stort behov av att snabbt få fram fler fängelseplatser.
– Det kan kännas frustrerande att det går så långsamt, men i Västervik har expansionen kommit en bra bit på vägen. Vi socialdemokrater tycker det är viktigt att det snabbt tas fram fler anstaltsplatser, men också att man jobbar mycket med innehållet i kriminalvården och det återfallsförebyggande arbetet. I Västervik har man jobbat mycket bra med närvaron i boendedelarna på anstalten, vilket har lugnat ner konfliktsituationen. Det var väldigt givande att ta del av det arbetet.
Vad är största utmaningarna för anstalten i Västervik?
– Det är det alltid en utmaning att växa snabbt. Det verkar gå bra här både med kompetensförsörjningen och att bygget rullar på. Men den stora utmaningen i Västervik, precis som på andra platser, är de konsekvenser som kan bli av dubbelbeläggning. Både i form av fler incidenter och att man inte får plats rent fysiskt med det återfallsförebyggande arbetet, i form av utbildningar och sysselsättningar.
Hon poängterar att utökningen av fängelseplatser är viktiga, men att man behöver lägga lika mycket resurser på att jobba med förebyggande arbete.
– Regeringen gör inte tillräckligt för att bryta nyrekryteringen till gängkriminaliteten och stoppa framförallt den långa kön av barn och unga som dras in i den här vidriga verksamheten. Det är en väldigt allvarlig situation.
Vad borde göras för att stoppa nyrekryteringen?
– Man behöver jobba både på kort och lång sikt. Här och nu så skulle vi vilja att regeringen avsätter resurser, och ändrar lagstiftningen så att socialtjänsten får möjlighet att punktmarkera de ungdomar som de är oroliga för att de kanske kommer begå en skjutning eller sprängning. De skulle också se till att techjättarna får kännbara böter om de inte omedelbart plockar ner de här rekryteringsannonserna som ploppar upp överallt i sociala medier och i olika forum. Sen handlar det om att långsiktigt bygga det starka samhället, bryta segregationen och göra upp med decennierna av försummelse av utsatta områden som har varit en grogrund för mycket av den gängkriminalitet vi har sett växa och sprida sig i landet.
Förespråkar du hårdare straff?
– Vi ser absolut att det finns ett behov av att skärpa straffen, framför allt vad gäller gängkriminaliteten. Vi påbörjade ett sådant arbete när vi satt i regeringsställning, där vi kriminaliserade 30 nya gärningar och skärpte ett 80-tal straff. Men man kan inte ha det ensidiga fokuset att bara skärpa straff, och det handlar heller inte om att skärpa alla straff. Situationen kommer inte lösas om vi inte bryter nyrekryteringen. Vi socialdemokrater säger att för varje krona vi lägger på fler poliser och hårdare straff så måste vi också lägga lika många kronor på det brottsförebyggande arbetet.
”Stor risk att det lockar till sig fel personer”
Det andra besöksmålet i Västervik var på Jakt- och Fiskebutiken på Sjöstadsvägen.
–Vapenfrågan har aktualiserats ordentligt sedan den här fruktansvärda händelsen i Örebro. Dagens besök var en bra kunskapspåfyllnad för egen del, från experter som finns i den här butiken. Jag blev stärkt i min uppfattning att de här militärliknande halvautomatiska vapnen som AR15 inte är lämpligt i jakt. Det finns också stor risk att det lockar till sig fel personer in i jaktkretsar. Man har sett i andra länder hur det har använts i exempelvis skolskjutningar, och därför finns det stora anledningar att förbjuda dem, även om det inte var just det som användes i Örebro.
Ni vill skärpa kontrollerna innan man får en beviljad vapenlicens, hur skulle man kunna göra det?
– I Finland till exempel kräver man intyg från sjukvården om att man är lämpad att ha vapen. Man skulle också kunna ha något personligt inslag i lincensgivningen, så det inte bara går via automatiska register, så att det ändå finns en kontrollinstans som involverar en mänsklig kontakt, allt för att minimera att de som inte borde ha vapen får tillgång till dem.
Hon tycker också att regeringen borde göra en kontroll över alla befintliga licenser.
– Man behöver se över ifall det finns fler ensamvargar som absolut inte ska ha tillgång till vapen, för att göra allt man kan för att inte något så fruktansvärt som skjutningen i Örebro inte händer igen.