Annons:

KD vill avveckla landstingen – staten ska ta över sjukvården

Christopher Dywik, Gudrun Brunegård och Jimmy Loord vill att ansvaret för sjukvården övergår till staten. Foto: Kristdemokraterna

KD vill avveckla landstingen – staten ska ta över sjukvården

Kristdemokraterna tycker inte att landstingen klarar av sjukvården. Nu vill man att ansvaret för sjukvården övergår till staten.
– I dag beror det på var man bor, vilken vård man får. Kalmar län har sämst överlevnad i hela landet efter stroke och näst sämst bland dem som haft hjärtinfarkt. Så kan vi inte ha det. Därför vill Kristdemokraterna att staten ska ta över ansvaret för all sjukvård, säger Gudrun Brunegård i ett pressmeddelande.

Annons:

Sjukvården är landstingens och regionernas absolut största uppdrag. Om ansvaret för sjukvården försvinner förändras förutsättningarna för landstingen radikalt. 

– Vi är beredda att avveckla oss själva för att patienterna ska få rätt vård i tid, för i praktiken innebär vårt förslag att landstingen försvinner i sin nuvarande form, när 87 procent av uppdraget försvinner, säger Brunegård som menar att vården är partiets absolut viktigaste fråga:

– Sjukvården är högsta prioritet för Kristdemokraterna. Vi vill bygga ut primärvården, så patienter får rätt vård nära och inte behöver åka till sjukhusakuten. Vi vill införa en vårdplatsgaranti, så att inte svårt sjuka patienter skickas hem fast de skulle behöva läggas in. Vi återinför kömiljarden och reformerar den, fortsätter Gudrun Brunegård. 

Alla över 85 ska få en plats

Partiet presenterade sitt valprogram på riksnivå under en pressträff i Kalmar i går. Att ta bort kvoteringen i föräldraförsäkringen står KD fast vid. 

– Familjerna är de som har bäst kompetens att avgöra vad som är bäst för dem. Därför vill vi ta bort tvångskvoteringen i föräldraförsäkringen. Små barn mår inte bra av för stora barngrupper. Vi vill lagstifta om ett tak på max tolv barn per barngrupp för de yngsta barnen, säger Jimmy Loord (KD), riksdagskandidat. 

Även garanterad plats på ett äldreboende för personer över 85 år är en återkommande fråga för KD.

– Många äldre lider av ensamhet och otrygghet, men får inte plats på äldreboende. Kristdemokraterna vill garantera plats på boende för alla över 85 år som så önskar. För att stötta kommunerna att bygga fler platser inför vi en äldreboendemiljard, fortsätter Jimmy Loord.

Undervisning i svenska värderingar

Kristdemokraterna menar att deras förslag för polisen skulle ge 270 fler poliser i Kalmar län: 

– Det är viktigt att polisen, inte ordningsvakter, finns närvarande och skapar trygghet både i stan och på landsbygden. Med Kristdemokraternas förslag får vi runt 270 fler poliser i länet, säger Christopher Dywik (KD), gruppledare i Kalmar kommun.

Asylsökande ska få en undervisning i svenska värderingar: 

- ”Integration från dag ett” är ett koncept vi vill införa för att göra integrationen snabbare. Redan som asylsökande, innan man fått uppehållstillstånd, ska man få undervisning i svenska språket, värderingar, historia, traditioner och samhällsorientering. För att motverka passivitet ska man också kunna arbetat parallellt, säger Christopher Dywik.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt