Annons:

IFK VÄSTERVIK: VI HAR BLIVIT VÄLDIGT ILLA BEHANDLADE AV KOMMUNEN

Fotbollsklubben IFK Västervik känner sig illa behandlad av Västerviks kommun. Foto: Pixabay

IFK VÄSTERVIK: VI HAR BLIVIT VÄLDIGT ILLA BEHANDLADE AV KOMMUNEN

I flera månader har IFK Västervik försökt få till ett möte med kommunen om sin anläggning – men utan resultat. Nu riktar klubben skarp kritik mot kommunledningen i ett öppet brev. Brevet kan du läsa i sin helhet nedan.

Annons:

I samband med två extra kommunstyrelsemöten, 26 februari och 25 april, har beslut tagits där nya pengar tillfaller VIK Hockey, sammanlagt 2 miljoner kronor. Båda har ändamålet att stärka VIK:s prekära ekonomiska situation och för att slippa en diskussion kring indragen elitlicens. Enligt protokoll var besluten inte enhälliga utan ifrågasattes av Liberalerna, Vänsterpartiet och Westervikspartiet.

För vår del är situationen att anläggningen på Örbäcken består av tre byggnader och fotbollsplaner kring dessa. Två av byggnaderna ägs av Tjust Fastigheter där IFK har ett nyttjanderättsavtal och betalar årlig hyra. Den tredje byggnaden äger IFK och innehåller förråd, tvättstuga och omklädningsrum.

*

När beslutet om Hyllan togs i februari, såg vi det som naturligt att ta kontakt med Västerviks kommun för att få till en dialog kring ett renodlat ägande på Örbäcken. Så här ser vårt försök ut:

  • I slutet av april skickades ett mejl till Bruno Nilsson där vi ville få till ett möte. Inget svar kom från Bruno.
  • Påminnelse skickades den 28 maj. Svar kom då direkt om att han hade skickat frågan vidare till Ulf Kullin i och med att han kommer att hantera frågan framöver.
  • Den 30 maj skickades mejl till Ulf Kullin med hänvisning till Brunos mejl där vi försöker få till ett möte. Inget svar.
  • Påminnelse den 4 juni. Denna går även till Anders Östlund, idrotts-och fritidsstrateg. Följande svar från Kullin: Hej Chris, Tack för ditt mail och för att du kontaktar Västerviks kommun. Vi inom kommunstyrelsens förvaltning tittar på ert ärende och hoppas kunna återkomma inom ca tre veckor med mer respons.”
  • Ingen återkoppling inom tre veckor. Den 28 juni lägger vi till Tomas Kronståhl och Conny Tyrberg som mottagare. Då kommer följande återkoppling samma dag: Hej Christian, Vi har börjat handlägga detta och siktar på att ta upp det till kommunstyrelsens första möte efter sommaren. Med önskan om en trevlig sommar, Ulf Kullin”. Vi svarar att det kanske kunde vara bra med ett möte innan frågan tas upp. Inget svar från Västerviks kommun.
  • Den 31 augusti tar vi upp vår dialog igen. Denna gång lägger vi även till Harald Hjalmarsson som mottagare. Vi skriver bl.a.: ” Vi känner självklart besvikelse och uppgivenhet mot bakgrund av den nonchalans Västerviks kommun visar i detta ärende. Vi har självklart precis som övriga kommuninvånare tagit del av uppgifter och information att kommunen köpt VIK:s investering restaurang Hyllan i ishallen och har självklart inget emot det, tvärtom. Det ligger dock i både vårt och skattebetalarnas intressen att kommunens föreningar ges samma förutsättningar av kommunen. Den självklarheten delar ni säkert med oss i IFK Västervik. Om VIK har andra kanaler till kommunledningen än vi övriga föreningar är i så fall okänt för vår del.”

Harald svarar den 3 september: ” Hej, Trist att det tagit så lång tid. För mig var det först i förra vecka som jag fick reda på er fråga men om jag förstått rätt så ska ärendet upp på ks 11 september.” Vi ifrågasätter utebliven dialog med kommunen men ändå bra att det nu nämns ett datum.

Harald svarar den 4 september: Christian, Vet inte varför kommunen brustit i dialogen med er. Skäms och ber om ursäkt för det. Vet heller inte varför Dan (ny ishall, IFK:s notering) valde att gå ut just nu men i valtider kan allt hända. Vi (m) kommer idag informera om att vi ser Bökensved som en helhet och att fotbollen måste beaktas. Vet att diskussioner om eventuell fotbollshall på Karstorp också är uppe. Frågan är om vi inte borde bilda ett fotbollsråd som kan hantera fotbollsfrågor i ett större perspektiv. Vänligen Harald”. Det ju snart valtider ??.

  • Den 4 september svarar också Tomas Kronståhl: Hej Christer! Jag vet att Ulf Kullin har varit i kontakt med dig, och planerar ett möte där vi diskuterar lite framtid. Jag skäms sålunda inte för tjänstemännen. Det är så i kommunen att det är väldigt många föreningar som äger byggnaderna eller hela anläggningar. Det är alltså ingen lösning att kommunen köper in samtliga anläggningar. Kommunen har därimot beslutat att Simhallen, Ishallen och hela bökensved samt Tjustbanan i Gamleby har ett så viktigt allmänintresse för samtliga invånare och skolor att det är angeläget att kommunen äger. Ishallen ägdes endast den sk Hyllan av klubben, som även har byggt den av egna medel. När det gäller Bökensvedsområdet som vi tagit fram en framtidsvision kring är det meningen att det ska tillsättas en arbetsgrupp där samtliga idrotter finns representerade för att gemensamt skapa en så bra och ändamålsenlig anläggning som möjligt. Vänligen Tomas Kronståhl (S)” 

Vi svarar samma dag: Om det är de två mailsvaren ”utan svar” i juni du kallar att vara i kontakt så har vi lite olika uppfattningar men det är inte det viktiga här. Det viktiga är att vi träffas och diskuterar sakfrågan/sakfrågorna. Det är första gången vi ser, hör eller läser om att Ulf ”planerar ett möte där vi diskuterar lite framtid”. Vi har alltså inte tidigare under fyra månader fått det beskedet. Det är positivt att du nu informerar oss att möte planeras. När det gäller själva sakfrågan så gäller det med våra omklädningsrum precis som med Hyllan i ishallen, dvs vi äger endast omklädningsrummen på Örbäcken och övriga anläggningen hyr/arrenderar vi av kommunen. Vi, klubben, har alltså precis som när det gäller Hyllan byggt omklädningsrummen med egna medel på kommunens anläggning. Vi har aldrig lyft frågan att kommunen ”köper in samtliga anläggningar” – det är svårt att förstå hur du får in det på samma tema. I den sakfråga vi har lyft ser vi väldigt mycket fram mot det möte du hänvisar till. Vet du när mötet planeras?”

Vi har ännu inte fått något svar på våra förfrågningar kring att träffas för att prata om övertagande av omklädningsrummen på Örbäcken men vi har via Västerviks Tidningen kunnat läsa att vi ”föreslagit en affär med kommunen” och det ligger givetvis något i det.

Vid det senaste mötet i kommunstyrelsen, 11 september, togs ett beslut om förslag till principer. Detta fastslår att Västerviks kommun enbart är intresserad att ta över om det rör sig om en del i en befintlig byggnad. Vi ställer frågan: - Har Västerviks kommun fått ”kalla fötter” och vill stänga dörren för övriga föreningar att få loss kapital till verksamheten?

*

Vårt mål har hela tiden varit att få till ett möte och dialog kring ägandefrågan men detta har Västerviks kommun helt förkastat. IFK Västervik syns inte i riksmedia men är ändå en förening som har ett stort antal ungdomar och vuxna i sin verksamhet. Deltagande i fotbollsverksamheten sker till en mycket lägre kostnad än ishockey i Västervik. Detta har gjort att vi har fått en stor del ungdomar med ickesvensk bakgrund.

Vi tycker att vi har blivit väldigt illa behandlade av Västerviks kommun och kan ju direkt dra slutsatsen att det är skillnad på förening och förening. Vi ser ändå fram emot den utlovade fortsatta dialogen om fotbollsverksamheten i Västervik och ett möte i detta ärende tillsammans med inblandade parter.

Undertecknat av

styrelse, fotbolls- och ungdomssektion i IFK Västervik

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt