Annons:

Dyra SIS-placeringar spräcker budgeten:

Foto: MostPhotos

Dyra SIS-placeringar spräcker budgeten: "Konsekvens av hur samhället ser ut"

Vid budgetuppföljningen för mars månad står det klart att socialförvaltningen har ett minusresultat på åtta miljoner, på grund av de höga kostnaderna av HVB- och SIS-placeringar. Nu överväger de att ta ut pengar från resultatutjämningsfonden.

Annons:

I socialförvaltningens ekonomiska redovisning för mars månad kan man se att delen för Hälso- och Sjukvård hamnar på ett överskott på två miljoner, på grund av statsbidrag. Men trots detta går förvaltningen totalt sett back, och det är "Individ- och familjeomsorg" som står för ett stort underskott på 10 miljoner. 

Socialchefen Joakim Nyman säger att underskottet endast beror på de dyra placeringarna inom SIS- och HVB-hem. 

 – Placeringsbudgeten håller inte. Det är så väldigt dyra placeringar, så pengarna drar iväg. Det kan vara kostnader uppemot 16 000 kronor per dygn i värsta fall.  De allra dyraste är SIS-hemmen, och där har det blivit avgiftshöjningar. Tidigare kostade det runt 10 000 kronor per dygn, säger han.

– Vi får en del statsbidrag för det här, men det räcker inte på långa vägar. Det blir ju vi som betalar det här till största delen, säger nämndens ordförande Maud Ärlebrant (KD). 

En del av placeringarna har varit svåra att förebygga. Totalt sett är det ganska få placeringar det handlar om, men med höga kostnader. 

– Nu är det några fler än det varit tidigare, och det gör stor skillnad när det kostar så mycket.

Extra nämndmöte

Den 27 maj blir det ett extrainsatt sammanträde för socialnämnden. Där ska de dels gå igenom delårsbokslutet för januari-april, och dels besluta om ifall man ska ta pengar från resultatutjämningsfonden för att inte riskera att få ett underskott vid årets slut.

– När vi tar del av delårsbokslutet vet vi mer varåt det landar, även om det är långt kvar av året. Enligt regelverket så måste ju de underskott som blir återställas på något sätt, men vi menar att vi inte kommer kunna spara mer på övriga verksamheter, säger Joakim Nyman och fortsätter:

– Vi kan heller inte göra en handlingsplan för att minska antalet placeringar. Det här är en konsekvens av hur samhället ser ut dessvärre. Vi kan inte förebygga allt tyvärr. Då måste vi ta pengar från tidigare års överskott, alltså från resultatutjämningsfonden.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt