Annons:

Moderaterna vill se en plan för 1 000 nya jobb i Västervik

Moderaterna, med Harald Hjalmarsson i spetsen, vill se en strategi för att skapa 1 000 nya jobb.

Moderaterna vill se en plan för 1 000 nya jobb i Västervik

Moderaterna Harald Hjalmarsson och Helena Sjöholm har lämnat in en motion om att det måste finnas en plan för att skapa 1 000 nya jobb i Västerviks kommun.

Annons:

Så här skriver politikerna i motionen:

"Sydöstra Sverige har en lägre regional utveckling än riket i stort och visar i många delar upp en typisk glesbygdsproblematik, så också Västervik. Välkända faktorer så som bristande infrastruktur och långa avstånd till större städer påverkar förutsättningarna för tillväxt. Vi har en lägre sysselsättningsutveckling och en högre arbetslöshet än jämförbara kommuner. Samtidigt så vittnar företagare om svårigheter att rekrytera personal.

Utmaningarna är väl kända men vi ställer oss frågan om kommunens politiker och tjänstemän arbetar tillräckligt fokuserat för att möta dessa?

Vi är övertygade om att kommunens ledning och styrning för fortsatt tillväxt spelar roll för näringslivets och bygdens utveckling. Här har kommunens politiker och tjänstemän en mycket viktig roll i ett tydligt ledarskap, i samarbetsförmåga, i kommunalt utvecklingsarbete och nytänkande för att kunna skapa bättre förutsättningar för befintliga och nya företag.

Vi ser inte att nuvarande näringslivsstrategi är tillräcklig och efterlyser ytterligare aktivitet och riktning i frågan. Den tydligaste indikatorn på utveckling och tillväxt är antalet sysselsatta. Därför vill vi se en strategi för fler jobb. En strategi som med tydlighet, proaktivitet och samverkan möter de utmaningar vi har och som hjälper lokala företag att utvecklas och växa.

 Yrkande

Att kommunstyrelsens förvaltning ges i uppdrag:

- att ta fram en plan som ger förutsättningar för lokala företag att utvecklas och växa så att 1000 nya jobb skapas under mandatperioden 2019 – 2022.

 - att i dialog med det lokala näringslivet skaffa konkret kunskap om de kommunala faktorerna i rankingen av näringslivsklimatet, dvs. kommunal konkurrens, andelen entreprenader, regelkrångel, tjänstemännens attityder med mera och vidta de åtgärder som krävs för att uppfylla ovanstående plan om 1000 nya jobb."

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt