Annons:

Så här såg delar av Yxern ut när läget var som värst 2016. Foto: Bertil Andersson/Arkivbild

Arbetet för Yxern löper vidare: ”Ett väldigt bra möte”

För en tid sedan hölls ett samråd om Yxern utifrån det förslag som parterna i ärendet är överens om. Vimmerbys kommunalråd Ingela Nilsson Nachtweij är förhoppningsfull om en hållbar och långsiktig lösning på frågan.
– Det var ett väldigt bra möte, säger hon.

Annons:

Sommaren 2016 var vattennivån i Yxern extremt låg och upprördheten bland allmänheten stor. Först fattade mark- och miljödomstolen beslut om en tillfällig ändring av den gamla vattendomen och parallellt sattes en process igång med att få till en helt ny vattendom.

Förslaget som handlar om att riva ut tröskeln vid Yxerns utlopp är nu ute på samråd och berörda har fram till 20 maj på sig att lämna synpunkter.

För en kort tid sedan hölls ett möte i Frödinge om Yxerns framtid.

– Det var ett samråd kring planen som nu finns och för hur man ska göra när man river ut den tröskel som finns i dag och ersätter den med en mer naturlik tröskel. Det var en god stämning på mötet och det är väldigt viktigt att få in alla synpunkter, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C). 

"Finns en del oro"

Ett konsultföretag från Luleå har tagit fram underlaget. Västerviks kommun, Vimmerby kommun, Tekniska Verken och fiskvårdsföreningen är överens om åtgärderna.

– Det är många steg i det här arbetet och målet är att lämna in en ansökan om att få riva ut dagens tröskel innan sommaren.

Vilka synpunkter framkom?

– Det finns en del oro hos de som bor längs med Yxeredsån om att det ska bli mycket vatten. Det kommer att bli lite annorlunda med en naturlik tröskel. Målet är att få en mindre skillnad när det gäller vattennivån. Med gällande vattendom kan du höja och sänka sjön tre meter. Den tillfälliga domen ger 1,3 meters skillnad och det här förslaget skulle ge 80-90 centimeter. Det blir en väldigt stor förbättring för sjön och det blir mer hållbart.

"Avgörande"

Handläggningstiden för förslaget ligger på mellan nio-tolv månader. Den tillfälliga domen gäller fram till oktober 2020.

– Vi har kämpat med det här i tre år och det här är avgörande för hur vi ska komma vidare.

Vem ska stå för kostnaden?

– Det blir en senare fråga. Det beror på hur man ska bygga om och hur mycket externa medel som vi kan söka, det finns en del sådana. Det är ett väldigt viktigt arbete för båda kommunerna och det är jättebra att Tekniska Verken är med på tåget.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt