Annons:

Så här resonerar partierna efter VIK – beslutet

Det var mycket diskussioner mellan partierna innan man fattade beslutet om VIK skulle få något kommunalt stöd

Så här resonerar partierna efter VIK – beslutet

Västerviks Ishockey Klubb (VIK) fick inte några pengar av Västerviks kommun i bidrag för att klara av den akuta ekonomiska situation som klubben har hamnat i. I dag frågar DVV hur politiken ser på beslutet dagen efter.

Annons:

DVV har talat med tre politiker. Tommy Ivarsson (SD), Harald Hjalmarsson (M) och Conny Tyrberg (C). Marcus Fridlund (S) har kommenterat beslutet i ett pressmeddelande som syns i DVV.

Beslutet som fattades vid måndagens kommunfullmäktige gav inte VIK några pengar alls. Trots att fler partier (M, S och SD) var för att ett bidrag skulle ges till klubben. Så här ser Tommy Ivarsson (SD) på beslutet.

- Mitt jobb var ju att medla mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Både var för att kommunen skulle ge klubben ett stöd. Tyvärr hade de båda partierna inte pratat ihop sig internt och med varandra, det fanns för lite tid innan beslutet skulle fattas. En avgörande fråga var det som Moderaterna tog fram i sista stund om arenan, att den skulle drivas av en privat entreprenör. Det kunde inte Socialdemokraterna inte acceptera. Vi i SD anser att det är en viktig fråga att en privat aktör kommer in i bilden så inte kommunen får stå för hela kostnaden.

Men det fanns ytterligare delar som inte kom fram under debatten om VIK i måndags. Enligt Tommy Ivarsson var det ledamöter inom både M och S som inte ville bevilja ett stöd till VIK.

- Jag tror att frågan stöp på grund av att det fanns för lite tid innan beslutet.

Harald Hjalmarsson (M)

Enligt Harald Hjalmarsson var frågan om att en ny arena skulle byggas helt avgörande för om Moderaterna skulle säga ja till att bevilja ett stöd till VIK.

- Vi var emot att ge ett stöd till klubben om man inte beslutade om att bygga en ny arena. För oss var det ovillkorligt att en ny arena som kan ta in fler åskådare byggs. Annars är det risk att klubben återkommer år efter år med ansökan om kommunalt stöd. Jag beklagar verkligen att man inte förstår att man måste koppla ihop de två frågorna.

Han säger också att vissa partier vill få det till att det är VIK som är problemet.

- Så är det inte, det är den nuvarande arenan som är problemet. Den diskussionen har pågått i flera år och moderaterna lyfte den frågan redan för fyra år sedan. Där har vi samma syn som klubben.

Conny Tyrberg (C)

Conny Tyrberg var den politiker som starkast drev att VIK inte skulle få något kommunalt stöd. Han säger att frågan mycket väl kunnat få ett annat utslag om något av Moderaterna eller Socialdemokraterna agerat kraftfullare vid omröstningen.

- När man skulle ta fram ett huvudförslag lyssnade inte kommunfullmäktiges ordförande på hur församlingen svarade. Det fanns ett stort stöd för ett av motförslagen, men ordföranden valde att föra fram kommunstyrelsens förslag som huvudförslag. Hade någon då begärt votering kunde ett annat av förslagen blivit huvudförslag och då skulle beslutet kunnat bli ett annat. Nu ställdes M och S förslag mot varandra istället för ett av dem mot kommunstyrelsens förslag.

Han tycker också att Moderaterna satte sig själva före VIK genom att agera som de gjorde.

Conny Tyrberg säger att han gärna ser att det byggs en ny arena för ishockey på Bökensved, men den är inte först att prioriteras.

- Det är en ny simhall. Den har vi utrett och nu står vi i startgroparna för att bygga den. En ny simhall är till större nytta för alla, både de som är friska och de som har skador och behöver rehabilitering, säger Conny Tyrberg.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt