Annons:

Liberalerna: Inrätta ett stadsnära naturreservat

Efter den fördjupade artinventeringen som gjorts på uppdrag av Naturskyddsföreningen i Tjust och Jenny Wallberg, visar området, Lögarbergen, Kulbacken och Tändsticksberget på höga naturvärden, nyckelbiotoper och många rödlistade arter, skriver Liberalerna i sin motion om att införa ett stadsnära naturreservat i området.

Annons:

Frågan om ett bestående skydd av den skyddsvärda naturen på Tändsticksberget, Kulbacken och vid Lögarbergen har vid flera tillfällen förts fram av boende i området. Namnlistor till stöd för ett utökat skydd mot framtida exploatering har lämnats vid två tillfällen med hittills 656 namnunderskrifter.

Skälen till att inrätta ett stadsnära naturreservat just här är många bland annat

·       Lagstiftning både svensk och EU-lagstiftning ger arter och miljöer ett mycket starkt skydd och förhindrar exploatering.

·       Med den förnyelse som redan genomförts vid Slottsholmen, Stegeholms slottsruin och ut mot Kulbacken skulle ett stadsnära naturreservat som enkelt nås via en promenad från centrum ytterligare öka stadens attraktionskraft.

·       naturum Västervik – ett av få kommunala naturum i Sverige – skulle ta ytterligare ett steg mot att säkra varumärket ”naturum” och ytterligare bidrag. För att få behålla varumärket ska ett naturum ligga i nära anslutning till attraktiva naturområden av högt värde för naturvård och friluftsliv t ex ett naturreservat.

·       Redan nu genomkorsas stora delar av området av strövstigar där både närboende och besökare njuter av de unika miljöerna. Inrättandet av ett naturreservat skulle innebära nya och stora möjligheter för naturum Västervik att knyta an och anordna informativa vandringsleder.

 

Med anledning av detta yrkar Liberalerna i Tjust

 att Västerviks kommun inrättar ett kommunalt naturreservat för ett bestående skydd av den skyddsvärda naturen på Tändsticksberget, Kulbacken och vid Lögarbergen. Reservatet skapas i och med detaljplaneläggningen av området.

 Västervik 2019-05-02

 Sverker Thorén(L), Nina Berge (L), Fredrik Lindström (L)

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt