Annons:

Vad är skillnaden mellan svält och fasta och religion och Islam?

Anne - Marie Norman (SD)

Vad är skillnaden mellan svält och fasta och religion och Islam?

Anne – Marie Norman (SD) har skrivit en interpellation (fråga) till Marcus Fridlund (S) ordförande i Barn – och utbildningsnämnden, angående svältande elever i skolan under högtiden Ramadan.

Annons:

Anne – Marie Norman menar att under Ramadan svälter sig elever med islamsk religion sig igenom skoldagen.

- Var finns jämställdheten och empatin och de vuxnas kurage. Vi väljer att blunda och låter eleverna ta smällarna. Det är fysisk misshandel, sa hon.

Hon ville ha svar på hur det kommer sig att skolan tillåter svält, Hur BUN tänker stoppa elevernas svält samt när man kommer att agera.

Marcus Fridlund svarade att kommunen har skickat ut information till föräldrarna där man beskriver hur skolan ser på Ramadan och att eleverna ska få äta i mat i skolan. Han ville också tydliggöra den definition som Anne – Marie Norman använde i sin frågeställning.

- Fasta och svält är inte samma sak. Skolan tolererar inte svält, det sker heller inte under Ramadan.

Han påpekar att barn undantas av fastan i islam.

- Man tvingar inte barn att fasta. Men problemet är mycket större när det gäller barn som inte äter mat i skolan på grund av att de är mobbade, de är offer för kroppshets samt de som mår dåligt i skolan. Det är ett mycket större problem att lyfta istället för att dra in Ramadan. Frågan är lagd på en pinsam låg nivå, sa Marcus Fridlund.

Elin Landerdahl (M) menar att det inte räcker med att skicka ut ett brev till föräldrarna om hur skolbarnen ska äta under skoltid.

- Andra kommuner har agerat genom att föra samtal med föräldrarna, det tycker jag och moderaterna att även Västerviks kommun ska göra, sa hon.

Bo Karlsson (SD) valde att läsa upp en text han hittat på nätet om hur barn tvingas till självsvält av sina föräldrar under Ramadan.

”Era problem är islam inte religiösa”

Leif Svensson (V) anser att det inte är en tillfällighet att SD väljer att ta ansvar för de nya svenskarnas barn.

- Att komma att säga att det är ett problem med de som firar Ramadan, är att ta till stora ord.

Johannes Regell (SV) menar att han ser positivt på hur BUN har agerat när de skickat ut en informationsbroschyr till muslimska föräldrar.

- Det har vi efterlyst länge.

Däremot är han inte nöjd med svaret från Marcus Fridlund.

- Kalla det för fasta eller svält. Det är ett problem att barn går hungriga under sin skoldag.

Han tycker också att Marcus Fridlund blandar ihop begreppen när det gäller självsvält hos elever och fasta under Ramadan.

- Självsvält är inte ett kollektivt – eller religiöst beteende. Orsakerna är olika och därför är lösningarna olika.

Johannes menar att barn inte ska tvingas in i en religion och skolan har en viktig roll att ge barnen en fristad. Han gick också till attack mot SD.

- Ni har missförstått er egen fråga. Hur klarar ert parti er när ni ska vara religionskritiska? Är SD att lita på i dessa frågor? Ena dagen skriver ni motioner om att skolbarn ska gå mer i kyrkan andra dagen om att barnen inte ska fira Ramadan. Sverigedemokrater, era problem är islamistiska inte religiösa, sa Regell.

Dan Larsen (SD) försökte tvätta bort det epitet som Regell lagt över partiet.

- Ni försöker klistra på oss något som inte har med frågan att göra.

 

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt